Ren näring

Alla inlägg under oktober 2011

Av Linda Bryggman - 9 oktober 2011 21:44

Efter en långpromenad idag i höstblåsten kände jag att det passade bra med soppa. Soppor hör hösten till tycker jag, de värmer gott när det viner kring knuten.


  



Jag använder ofta sötpotatis när jag gör soppa, när man mixar det tillsammans med andra ingredienser blir det så krämigt och gott, man behöver ingen redning eller liknande. Jag fräste lite vitlök i olivolja, hällde sedan på sötpotatis skuren i bitar samt en hackad lök. Hällde på några deciliter väl sköljda röda linser och lät det fräsa ihop en liten stund. Hällde på kokosmjölk och vatten, kryddade med herbamare, örtsalt med ramslök, svartpeppar och tamarisoja. När linserna var klara och sötpotatisen mjuk så mixade jag soppan med stavmixer.


 

Det blev jättegott, och barnen åt också! Jag lade isbitar i deras soppa för att den skulle kylas ned något, de tyckte det var spännande med soppa med isbitar   

Av Linda Bryggman - 8 oktober 2011 09:44

Till frukost idag drack vi en otroligt god juice, fullproppad med näring!

Jag skalade morötter och apelsiner, klyftade äpplen och körde det i råsaftcentrifugen. Hällde sedan saften i mixerkannan och fyllde på med bladspenat, jordgubbar, linfröolja, proteinpulver och saften av en citron. Blev otroligt gott - blir garanterat repris imorgon   


    


Det blev drygt 1 liter juice, allt tog slut -  barnen drack glupskt och frågade efter meeeer   !

Av Linda Bryggman - 7 oktober 2011 23:01

Jag köpte lila blomkål när jag handlade härom kvällen,  den är ju fantastisk fin bara att titta på och den lila färgen vittnar om ett högt antioxidantinnehåll.


 

Jag ugnsbakade den tillsammans med andra grönsaker som vi sedan åt med lax, mycket gott! Eftersom det är fredag festade vi även till med lite gott rött vin, gott det med.


 


Ha en trevlig fredagkväll!

Av Linda Bryggman - 7 oktober 2011 15:52

Vitt te med hallonsmak och kokosbollar förgyllde min fredagseftermiddag idag.

Så gott – och så nyttigt!


 


Jag slängde ihop mandlar, valnötter, torkade dadlar & aprikoser, kakao, kokos och kallpressad kokosolja (Cocosa – köpt i hälsokostaffären). Mixade ihop ingredienserna i matberedaren och spädde med lite vatten. Rullade sedan till bollar och strödde kokosflingor på.


Av detta goda kommer på köpet:


Mandlar: E-vitamin, järn, magnesium, kalcium och fibrer

Valnötter: Omega 3, magnesium, kalcium, b-vitaminer

Torkade dadlar: Järn, kalcium, fibrer

Torkade aprikoser: Kalcium, magnesium, fibrer

Kakao: Massor av antioxidanter

Kokos/kokosolja: Laurinsyra (intressant med laurinsyra är att det är antibakteriellt och giftigt för bakterier, virus och svampar – och att laurinsyra finns i modersmjölk!)

Vitt te: Massor av antioxidanter


Gott för både hjärta och själ   

Av Linda Bryggman - 6 oktober 2011 18:10

Min son delar gärna upp världen i de ”goda” och de ”onda”, alltså tänker han sig att antingen är man ond eller god och det finns inga direkta gråzoner.  Detsamma kan man säga om antioxidanter, som är goda, och transfetter, som är direkt onda och inte har några som helst hälsofördelar (bara nackdelar). Transfetter bildas när industrin delvis härdar billiga oljor och fetter. Man gör detta för att det ger livsmedlet (om man ens kan kalla det livsmedel) en lång hållbarhet. Man kan nästan ha som tumregel att om en vara är industriellt framställd, billig och har lång hållbarhet så innehåller den ofta transfett. De tillverkare som inte har transfett i sina produkter brukar mer än gärna göra reklam för detta genom att skriva det tydligt på förpackningen. Jag har hittat flera alternativ av kex/kakor från bl.a Göteborgs Kex som inte innehåller transfetter, och detta skriver de också på sina förpackningar.


Transfetter finns i kakor, kex, bageriprodukter, pulversåser, färdiga såser/rätter, i friterad mat, billiga margariner, bröd, godis, glass, snacks  osv. Inte i särkilt nyttiga livsmedel som ni ser. Men jag tycker inte man förväntar sig hitta transfetter i bröd tex., så det gäller att vara vaksam om man inte vill få i sig dom onda transfetterna.


Man har sett tydliga samband mellan intag av transfetter och eksem, astma, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt etc.  Man bör i möjligaste mån undvika transfetter om man är rädd om sin hälsa! Tillverkarna skulle aldrig skriva transfett i innehållsförteckningen, däremot kan det stå: delvis härdade fetter, härdade fetter eller hydrogenererat fett – står det något av det så innehåller produkten transfett.


När jag köpte lösgodis förra helgen så läste jag på alla innehållsförteckningar för varje sorts godis, och jag köpte inga som innehöll transfett. Man kan faktiskt undvika transfett om man bara anstränger sig lite. Sedan hjälper det mycket att äta så som jag så gärna förespråkar; ren och oprocessad mat; såsom frukt, grönt, gryn, kyckling, fisk, skaldjur, ägg osv. Alltså mat som inte industrin har fixat och trixat med för att det ska smaka på ett speciellt sätt eller få en viss konsistens.


Man slipper också en massa transfetter om man bakar själv istället för att köpa färdiga bakverk. Jag undrar varje gång jag läser innehållsförteckningen till diverse köpebakverk hur de kan få i dem så många konstiga ingredienser?  En enkel bulle borde inte innhålla närmare 20 olika ingredienser där över hälften är olika e-nummer.


Idag åt vi nyttiga och goda pannkakor med bär till middag, garanterat transfettfritt (se receptet i tidigare inlägg). Jag vill slå ett slag för jyttemjöl, som är glutenfritt och så bra att använda till pannkakor och bakverk! Det finns att beställa på nätet, jag köper det på www.allergimat.se.


 


Ha en fin kväll!





Av Linda Bryggman - 4 oktober 2011 20:43


Man har ju hört att vissa med mycket pengar ser till att ha en personal shopper, själv hade jag föredragit en personal chopper, så mycket grönsaker som jag hackar o skär   


  



Idag blev det ganska mycket; potatis, morötter, kålrot, palsternacka, broccoli och purjolök som jag sedan kokade soppa på. Jag hade även i kyckling som jag hade stekt vid sidan av. Kryddade med nejlika, både malen och hel, hel vitpeppar, lagerblad, hermabare, örtsalt med ramslök (Reneé Voltaire) samt svartpeppar. Blev jättegott!


 

Nu har jag även precis lagat en sats musli, denna gången tog jag havregryn, boveteflingor, rågflingor, kokosflingor, sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, linfrön, hackade mandlar & hasselnötter, lite honung samt kallpressad kokosolja. Sötade sedan med russin och granatäpplekärnor. Jag älskar mat som ger mig hela spektrat av nyttigheter!



God kväll mina vänner   !

Av Linda Bryggman - 2 oktober 2011 21:28

Nu är det söndagkväll igen, oj vad veckorna går fort! Måndag - fredag och lite helg och så börjar det om igen. Ibland kan det vara bra att stanna upp och tänka att det är livet som passerar alla dessa dagar som går. Det gäller att njuta i stunden, men det är nog en utmaning för många, jag vet att det är det för mig i alla fall. Det känns ofta som att man bara rusar igenom livet - man behöver stanna upp ibland och krama sina nära och tänka på det viktigaste i livet!


Helgen har inte helt gått i hälsans tecken – igår blev det både pizza och godis (ja, jag vet – där fick ni undantaget som bekräftar regeln   ). Men även jag tycker att det är skönt att vara spontan ibland och äta ute, i detta fall pizza. Det var gott och eftersom jag äter det så sällan så hade jag inte det minsta dåligt samvete!

Till middag idag däremot blev det en lite nyttigare variant, vi åt panerad torsk med potatis, broccoli, citron och majonnäs. Jag hade köpt färdigt panerad torsk (ekologisk). Självklart kan man göra egen panering, då kan man även göra den nyttigare med ett grövre mjöl.


 


Nu har jag precis kommit in efter en långpromenad tillsammans med Ulrika. Vi gick nästan 1 mil, det var skönt!


Ha en trevlig söndagkväll!

Av Linda Bryggman - 1 oktober 2011 09:53

Igår ville jag ha en vegetarisk rätt, så jag bestämde mig för att göra rödbetsbiffar. Jag rev potatis, palsternacka och rödbetor i matberedaren, hackade 2 gula lökar och blandade ihop med grönsakshacket. Sedan vispade jag samman 7 ägg med lite salt och vitpeppar och blandade detta med grönsakerna. Klickade ut i stekpannan och formade till biffar (inspiration till receptet kommer från Hälsokokboken av Ulrika Davidsson). Jag stekte mina biffar i en blandning av ekologiskt smör och kokosolja. Sedan åt vi biffarna med fetaost och sallad – supergott! Eftersom det var fredag så festade vi även till med rödvin, mmm det var gott det med!


  



Barnen ville ha popcorn till fredagsmys och jag försökte poppa själv i kastrull, jag skriver försökte för det blev inte bra alls! Jag gjorde precis som jag alltid gör men popcornen poppade inte upp sig, de blev bara brända så jag fick kasta allt. Är det någon som vet varför det blir så, det har blivit så förut också någon gång, det är konstigt för ibland blir det hur bra som helst men ibland vill det sig inte alls?!


Nu är det lördag när jag skriver detta och vi har redan hunnit äta frukost. Jag gjorde en smoothie på olika bär, mango, banan, grönkål och spenat, mandlar, avocado, acaipulver, hampaproteinpulver, linfröolja och havremjölk. För att vara säker på att barnen skulle dricka upp sin så blandade jag ut deras smoothie med lite Brämhults jordgubb- och apelsinjuice, och visst, de sörplade i sig alltihop   

Igår köpte jag havtorn som jag använde i min morgonsmoothie (de oranga fina bären på tallriken). Havtorn är väldigt rikt på vitaminer, speciellt c-vitamin.


 



Som utlovat kommer även receptet på thaikycklingen som jag lagade förra helgen:


Magnus thaikyckling


600 g kycklingfilé

2 morötter

1 äpple

1 gul lök

2 salladslökar

3 citrongrässtrån

1 röd chilifrukt

2 dl vatten

1 burk kokosmjölk

2 msk curry

1 msk spiskummin

1 lime

2 dl bladspenat

Salt, svartpeppar


Skär kycklingen i bitar. Krydda runt om med spiskummin, salt och peppar. Stek i smör. Skala och skär morötterna i långa bitar. Strimla lök och salladslök. Tärna äpplet. Banka citrongräset så att smakerna kommer fram. Fräs gul lök och morötter mjuk i lite smör i en gryta. Ha i citrongräs. Dela chilin. Ta bort kärnorna och de vita lamellerna. Finhacka mycket noga. Rör ner i grytan. Häll i kokosmjölk och vatten och krydda med curry och spiskummin. Koka till simmig konsistens. Tillsätt kyckling, äpple och salladslök. Pressa saften ur limen i grytan. Salta och peppra.

Plocka bort citrongräset och blanda i spenaten precis i samband med serveringen.

Servera med ris.



Ha en fin lördag!


Ovido - Quiz & Flashcards