Ren näring

Senaste inläggen

Av Linda Bryggman - 16 oktober 2011 18:06

Helgen har varit solig o fin, igår hann vi med en god frukost och efter det en tur i skogen. Vi började dagen med supersmoothie och nyttiga pannkakor (är det lördag så är det!)


 

 

Vi åt pannkakorna med kokossocker (från Reneé Voltaire) = jättegott   


Till middag var jag sugen på pizza men jag ville helst slippa gluten så jag gjorde glutenfri pizza, använde jyttemjöl till botten och det blev jättebra! Receptet hittade jag på Ulrika Hoffers hemsida: www.rasmart.se.

Det är viktigt att förgrädda bottnarna innan för att de ska bli riktigt mumsiga!


Vi åt pizzan med en god sallad:


 

Jag gjorde en pizza med tomatsås, skinka, ananas, fetaost, majs och ost. Den andra med tomatsås, tonfisk, fetaost, paprika, majs, ananas och ost. Sedan pizzakrydda på. Supergott!!


 


Ha en fin söndagkväll!

Av Linda Bryggman - 14 oktober 2011 08:48

Denna härliga soliga höstmorgon startade med en superfrukost, laddad med ren näring   


 

Min förkylning är så gott som bra, jag känner mig i alla fall pigg och kry. Jag brukar ofta få problem med mina luftrör när jag blir förkyld, så även denna gång. Den torra inomhusluften gör inte saken bättre heller. Så jag laddar med extra d-vitamin och hoppas att immunförsvaret lyckas bekämpa viruset jag drabbats av.


I morgonens superjuice hade jag:


6 st morötter

4 äpplen

3 apelsiner


Körde detta i råsaftcentrifugen, sedan hällde jag saften i mixern, fyllde på med:


Bladspenat

Jordgubbar

Nyponskalspulver

Linfröolja

Proteinpulver med vaniljsmak

Citronsaft


Sedan pimpade jag min egen med nässelpulver också.

Detta är just nu mitt favorit juicerecept, men det är även jättegott att använda hallon istället för jordgubbar, det blir det imorgon!


Och knäckebrödet var jättegott med avocado och paprika på, kan varmt rekommendera att testa detta fröbröd!


Ha en fin dag i solen (om du hinner ut!)   

Av Linda Bryggman - 13 oktober 2011 21:32

Idag har jag gjort fröknäckebröd, helt utan mjöl och gluten, perfekt! Jag tog 2½ dl linfrön, 1½ dl pumpafrön, 1 dl oskalade sesamfrön, 1 dl solrosfrön och hällde över ca 4 dl vatten (jag höftar alltid lite men ungefär så här mycket tog jag). Sedan lät jag detta svälla i 3 timmar, bredde sedan ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper, och saltade lätt. In i ugnen i 150 grader i ca 1½ timma, öppnade ugnsluckan ibland för att släppa ut fukten. Sedan lät jag fröbrödet svalna och bröt sedan i bitar.


Före ugn:

 

Och efter:


 

Det blev jättegott! Även barnen gillade det   !


Sedan kom svärfar över, han hade varit o fiskat krabbor och fått massor!


 

Vi fick några (eller ganska många!) och det var bara att sätta igång o koka. Jag tyckte faktiskt rätt så synd om de stackars krabborna, ville inte att de skulle behöva lida länge så fram med stora kastrullen och så kokade vi dem.


Kokta resultatet:


 Visst ser dom ganska läskiga ut?


Tyvärr var det inte så mycket kött i dem, men Johan åt det han hittade. Själv är jag ingen äkta västkustare så jag satt faschinerad och tittade storögt på när han åt    !


Imorgon blir det superjuice till frukost med fröknäckebröd och grönt te, köpte ett nytt grönt te igår från Ica, I love eco - ekologiskt grönt te med smak av apelsin och svartvinbär = jättegott!


Natti natti alla!

Av Linda Bryggman - 12 oktober 2011 20:42

Jag har fått frågan om vad ett bra mellanmål är så därför tänkte jag passa på att tipsa om några bra mellisar. Vissa behöver större mellanmål än andra, så det är självklart individuellt hur mycket man behöver mellan målen. Men vi mår alla bra av att äta mellanmål, det gör att blodsockret inte dalar allt för djupt och vi håller oss piggare och mer koncentrerade. Äter man mellanmål minskar man också risken att bli vrålhungrig innan nästa mål mat, och detta minskar i sin tur risken för att vi överäter sedan när maten väl ligger framför oss.

Jag äter allt som oftast nötter och/eller frukt till mellanmål. Jag brukar köpa färdiga nötblandningar med naturella nötter (bl.a. Ica har bra alternativ), annars kan man ju köpa flera olika sorter och blanda själv. Valnötter, cashewnötter, pistagenötter, mandlar osv är jättebra alternativ. Sedan kan man blanda upp nötterna med frön, exempelvis solrosfrön och pumpafrön.  Det är dock viktigt att alltid välja naturella nötter så slipper du en massa salt och tveksamma vegetabiliska oljor. Om man vill kan man även blanda lite torkad frukt med nötterna, såsom torkade aprikoser och/eller dadlar.

Frukt i alla former är också jättebra som mellanmål, välj helst ekologiska för att undvika bekämpningsmedelsrester.

Andra bra mellanmål är avocado, en skiva surdegsbakat rågbröd med något nyttigt pålägg eller kokt ägg. Är man hemma så är smoothie ett jättebra alternativ.


Sist men inte minst så kan man ju även njuta av lite mörk choklad när det vankas mellanmål, det är ju så gott och innehåller massor med antioxidanter. Senast i morse läste jag i Göteborgsposten om ytterligare en studie som visar på att hälsan blir bättre för dem som äter mörk choklad, i detta fall handlade det om att risken för stroke minskar drastiskt för dem som äter av den mörka chokladen. Dock innehåller ju choklad socker, så det gäller att hålla sig till några bitar.


Nu ska jag strax försöka sova bort den förkylning jag har drabbats av.

Även fast man äter en massa nyttig mat så får man tyvärr inget immunförsvar som står pall för ALLA virus, men förmodligen slipper jag många och klarar mig utan att bli så där jättesjuk. Och utöver maten är sömnen och träningen väldigt viktiga också! Och jag har slarvat med sömnen de senaste veckorna, och inte har jag heller tränat så mycket som min kropp skulle behöva. Det är en helig treenighet som en stressad småbarnsmorsa inte alltid mäktar med att följa, även fast hon gör sitt bästa   


Natti natti!

Av Linda Bryggman - 11 oktober 2011 21:16

Nu kanske ni tycker jag börjar bli tjatig med alla mina soppor men idag blev det soppa igen! Soppa är ju så lätt att göra, smakar gott och man kan ha i en massa grönsaker så att näringsvärdet blir på topp! Idag blev det fisksoppa, jag använde torsk (eko torskblock). Jag tog potatis, morötter, blomkål, fänkål och purjolök och kokade en stund. Kryddade med herbamare, örtsalt med ramslök, hel kryddpeppar, hel vitpeppar, lagerblad och svartpeppar. Mot slutet stängde jag av plattan och la i torsken, skuren i små kuber. Jag hade saltat torsken och även hällt över saften från en citron. Torsk blir ju så snabbt genomkokt, tog bara någon minut i det heta soppspadet. Man kan ju även liva upp soppan med lite räkor, men nu hade jag inga såna hemma idag.


 

Det blev riktigt gott, och barnen åt gladeligen också   !

Av Linda Bryggman - 10 oktober 2011 20:14

Dagens leverans i brevlådan var nässelpulver och nyponpulver!


 

Nässelpulver är basbildande i kroppen och renar blodet. Det är sann näring för kroppen, i form av klorofyll och järn, c-vitaminer, folsyra och antioxidanter. Och det var bara några av alla de näringsämnen man hittar i nässla! Jag blandade en rågad tesked i min smoothie idag och smaken blandade sig med det andra så bra så att jag inte ens märkte att pulvret var där! Om man har problem med dåligt blodvärde så är det väldigt bra att äta nässelpulver och nyponpulver. Få kosttillskott har visat sig höja blodvärdet lika effektivt!

Nyponpulver innehåller stora mängder c-vitamin, här ligger till och med citrusfrukter i lä. Man hittar även stora mängder antioxidanter i nypon.

Nyponpulver är gott och perfekt att ha i smoothie, men man kan även göra egen nyponsoppa av det. Det bästa är dock att inte hetta upp pulvret, eftersom man då riskerar att gå miste om flera näringsämnen.

Jag beställer mina pulver på www.ecoop.se.


God kväll på er   !

Av Linda Bryggman - 9 oktober 2011 21:44

Efter en långpromenad idag i höstblåsten kände jag att det passade bra med soppa. Soppor hör hösten till tycker jag, de värmer gott när det viner kring knuten.


  



Jag använder ofta sötpotatis när jag gör soppa, när man mixar det tillsammans med andra ingredienser blir det så krämigt och gott, man behöver ingen redning eller liknande. Jag fräste lite vitlök i olivolja, hällde sedan på sötpotatis skuren i bitar samt en hackad lök. Hällde på några deciliter väl sköljda röda linser och lät det fräsa ihop en liten stund. Hällde på kokosmjölk och vatten, kryddade med herbamare, örtsalt med ramslök, svartpeppar och tamarisoja. När linserna var klara och sötpotatisen mjuk så mixade jag soppan med stavmixer.


 

Det blev jättegott, och barnen åt också! Jag lade isbitar i deras soppa för att den skulle kylas ned något, de tyckte det var spännande med soppa med isbitar   

Av Linda Bryggman - 8 oktober 2011 09:44

Till frukost idag drack vi en otroligt god juice, fullproppad med näring!

Jag skalade morötter och apelsiner, klyftade äpplen och körde det i råsaftcentrifugen. Hällde sedan saften i mixerkannan och fyllde på med bladspenat, jordgubbar, linfröolja, proteinpulver och saften av en citron. Blev otroligt gott - blir garanterat repris imorgon   


    


Det blev drygt 1 liter juice, allt tog slut -  barnen drack glupskt och frågade efter meeeer   !

Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards