Ren näring

Senaste inläggen

Av Linda Bryggman - 7 oktober 2011 23:01

Jag köpte lila blomkål när jag handlade härom kvällen,  den är ju fantastisk fin bara att titta på och den lila färgen vittnar om ett högt antioxidantinnehåll.


 

Jag ugnsbakade den tillsammans med andra grönsaker som vi sedan åt med lax, mycket gott! Eftersom det är fredag festade vi även till med lite gott rött vin, gott det med.


 


Ha en trevlig fredagkväll!

Av Linda Bryggman - 7 oktober 2011 15:52

Vitt te med hallonsmak och kokosbollar förgyllde min fredagseftermiddag idag.

Så gott – och så nyttigt!


 


Jag slängde ihop mandlar, valnötter, torkade dadlar & aprikoser, kakao, kokos och kallpressad kokosolja (Cocosa – köpt i hälsokostaffären). Mixade ihop ingredienserna i matberedaren och spädde med lite vatten. Rullade sedan till bollar och strödde kokosflingor på.


Av detta goda kommer på köpet:


Mandlar: E-vitamin, järn, magnesium, kalcium och fibrer

Valnötter: Omega 3, magnesium, kalcium, b-vitaminer

Torkade dadlar: Järn, kalcium, fibrer

Torkade aprikoser: Kalcium, magnesium, fibrer

Kakao: Massor av antioxidanter

Kokos/kokosolja: Laurinsyra (intressant med laurinsyra är att det är antibakteriellt och giftigt för bakterier, virus och svampar – och att laurinsyra finns i modersmjölk!)

Vitt te: Massor av antioxidanter


Gott för både hjärta och själ   

Av Linda Bryggman - 6 oktober 2011 18:10

Min son delar gärna upp världen i de ”goda” och de ”onda”, alltså tänker han sig att antingen är man ond eller god och det finns inga direkta gråzoner.  Detsamma kan man säga om antioxidanter, som är goda, och transfetter, som är direkt onda och inte har några som helst hälsofördelar (bara nackdelar). Transfetter bildas när industrin delvis härdar billiga oljor och fetter. Man gör detta för att det ger livsmedlet (om man ens kan kalla det livsmedel) en lång hållbarhet. Man kan nästan ha som tumregel att om en vara är industriellt framställd, billig och har lång hållbarhet så innehåller den ofta transfett. De tillverkare som inte har transfett i sina produkter brukar mer än gärna göra reklam för detta genom att skriva det tydligt på förpackningen. Jag har hittat flera alternativ av kex/kakor från bl.a Göteborgs Kex som inte innehåller transfetter, och detta skriver de också på sina förpackningar.


Transfetter finns i kakor, kex, bageriprodukter, pulversåser, färdiga såser/rätter, i friterad mat, billiga margariner, bröd, godis, glass, snacks  osv. Inte i särkilt nyttiga livsmedel som ni ser. Men jag tycker inte man förväntar sig hitta transfetter i bröd tex., så det gäller att vara vaksam om man inte vill få i sig dom onda transfetterna.


Man har sett tydliga samband mellan intag av transfetter och eksem, astma, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt etc.  Man bör i möjligaste mån undvika transfetter om man är rädd om sin hälsa! Tillverkarna skulle aldrig skriva transfett i innehållsförteckningen, däremot kan det stå: delvis härdade fetter, härdade fetter eller hydrogenererat fett – står det något av det så innehåller produkten transfett.


När jag köpte lösgodis förra helgen så läste jag på alla innehållsförteckningar för varje sorts godis, och jag köpte inga som innehöll transfett. Man kan faktiskt undvika transfett om man bara anstränger sig lite. Sedan hjälper det mycket att äta så som jag så gärna förespråkar; ren och oprocessad mat; såsom frukt, grönt, gryn, kyckling, fisk, skaldjur, ägg osv. Alltså mat som inte industrin har fixat och trixat med för att det ska smaka på ett speciellt sätt eller få en viss konsistens.


Man slipper också en massa transfetter om man bakar själv istället för att köpa färdiga bakverk. Jag undrar varje gång jag läser innehållsförteckningen till diverse köpebakverk hur de kan få i dem så många konstiga ingredienser?  En enkel bulle borde inte innhålla närmare 20 olika ingredienser där över hälften är olika e-nummer.


Idag åt vi nyttiga och goda pannkakor med bär till middag, garanterat transfettfritt (se receptet i tidigare inlägg). Jag vill slå ett slag för jyttemjöl, som är glutenfritt och så bra att använda till pannkakor och bakverk! Det finns att beställa på nätet, jag köper det på www.allergimat.se.


 


Ha en fin kväll!





Av Linda Bryggman - 4 oktober 2011 20:43


Man har ju hört att vissa med mycket pengar ser till att ha en personal shopper, själv hade jag föredragit en personal chopper, så mycket grönsaker som jag hackar o skär   


  



Idag blev det ganska mycket; potatis, morötter, kålrot, palsternacka, broccoli och purjolök som jag sedan kokade soppa på. Jag hade även i kyckling som jag hade stekt vid sidan av. Kryddade med nejlika, både malen och hel, hel vitpeppar, lagerblad, hermabare, örtsalt med ramslök (Reneé Voltaire) samt svartpeppar. Blev jättegott!


 

Nu har jag även precis lagat en sats musli, denna gången tog jag havregryn, boveteflingor, rågflingor, kokosflingor, sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön, linfrön, hackade mandlar & hasselnötter, lite honung samt kallpressad kokosolja. Sötade sedan med russin och granatäpplekärnor. Jag älskar mat som ger mig hela spektrat av nyttigheter!



God kväll mina vänner   !

Av Linda Bryggman - 2 oktober 2011 21:28

Nu är det söndagkväll igen, oj vad veckorna går fort! Måndag - fredag och lite helg och så börjar det om igen. Ibland kan det vara bra att stanna upp och tänka att det är livet som passerar alla dessa dagar som går. Det gäller att njuta i stunden, men det är nog en utmaning för många, jag vet att det är det för mig i alla fall. Det känns ofta som att man bara rusar igenom livet - man behöver stanna upp ibland och krama sina nära och tänka på det viktigaste i livet!


Helgen har inte helt gått i hälsans tecken – igår blev det både pizza och godis (ja, jag vet – där fick ni undantaget som bekräftar regeln   ). Men även jag tycker att det är skönt att vara spontan ibland och äta ute, i detta fall pizza. Det var gott och eftersom jag äter det så sällan så hade jag inte det minsta dåligt samvete!

Till middag idag däremot blev det en lite nyttigare variant, vi åt panerad torsk med potatis, broccoli, citron och majonnäs. Jag hade köpt färdigt panerad torsk (ekologisk). Självklart kan man göra egen panering, då kan man även göra den nyttigare med ett grövre mjöl.


 


Nu har jag precis kommit in efter en långpromenad tillsammans med Ulrika. Vi gick nästan 1 mil, det var skönt!


Ha en trevlig söndagkväll!

Av Linda Bryggman - 1 oktober 2011 09:53

Igår ville jag ha en vegetarisk rätt, så jag bestämde mig för att göra rödbetsbiffar. Jag rev potatis, palsternacka och rödbetor i matberedaren, hackade 2 gula lökar och blandade ihop med grönsakshacket. Sedan vispade jag samman 7 ägg med lite salt och vitpeppar och blandade detta med grönsakerna. Klickade ut i stekpannan och formade till biffar (inspiration till receptet kommer från Hälsokokboken av Ulrika Davidsson). Jag stekte mina biffar i en blandning av ekologiskt smör och kokosolja. Sedan åt vi biffarna med fetaost och sallad – supergott! Eftersom det var fredag så festade vi även till med rödvin, mmm det var gott det med!


  



Barnen ville ha popcorn till fredagsmys och jag försökte poppa själv i kastrull, jag skriver försökte för det blev inte bra alls! Jag gjorde precis som jag alltid gör men popcornen poppade inte upp sig, de blev bara brända så jag fick kasta allt. Är det någon som vet varför det blir så, det har blivit så förut också någon gång, det är konstigt för ibland blir det hur bra som helst men ibland vill det sig inte alls?!


Nu är det lördag när jag skriver detta och vi har redan hunnit äta frukost. Jag gjorde en smoothie på olika bär, mango, banan, grönkål och spenat, mandlar, avocado, acaipulver, hampaproteinpulver, linfröolja och havremjölk. För att vara säker på att barnen skulle dricka upp sin så blandade jag ut deras smoothie med lite Brämhults jordgubb- och apelsinjuice, och visst, de sörplade i sig alltihop   

Igår köpte jag havtorn som jag använde i min morgonsmoothie (de oranga fina bären på tallriken). Havtorn är väldigt rikt på vitaminer, speciellt c-vitamin.


 



Som utlovat kommer även receptet på thaikycklingen som jag lagade förra helgen:


Magnus thaikyckling


600 g kycklingfilé

2 morötter

1 äpple

1 gul lök

2 salladslökar

3 citrongrässtrån

1 röd chilifrukt

2 dl vatten

1 burk kokosmjölk

2 msk curry

1 msk spiskummin

1 lime

2 dl bladspenat

Salt, svartpeppar


Skär kycklingen i bitar. Krydda runt om med spiskummin, salt och peppar. Stek i smör. Skala och skär morötterna i långa bitar. Strimla lök och salladslök. Tärna äpplet. Banka citrongräset så att smakerna kommer fram. Fräs gul lök och morötter mjuk i lite smör i en gryta. Ha i citrongräs. Dela chilin. Ta bort kärnorna och de vita lamellerna. Finhacka mycket noga. Rör ner i grytan. Häll i kokosmjölk och vatten och krydda med curry och spiskummin. Koka till simmig konsistens. Tillsätt kyckling, äpple och salladslök. Pressa saften ur limen i grytan. Salta och peppra.

Plocka bort citrongräset och blanda i spenaten precis i samband med serveringen.

Servera med ris.



Ha en fin lördag!


Av Linda Bryggman - 29 september 2011 21:20

Har varit på föräldrarmöte ikväll och det blev lite brådis innan så barnen fick äta makaronilåda (tog fram ur frysen i morse) och så gjorde jag smoothies till efterrätt. Själv drack jag smoothie och åt min hemlagade musli med havremjölk och ett kokt ägg. Smoothien blev en riktig näringsbomb; mycket bladgrönt, mango, jordgubbar, hallon, banan, linfröolja, hampaprotein och lite äkta ekologiskt vaniljpulver. På med havremjölk och så några varv i mixern så drack vi Ren näring   !

Det är en stor fördel med smoothies, att det går så snabbt att göra och i ett glas får man i sig allt man behöver, me like! Jag toppade dessutom min smoothie med vetegräs, som jag har köpt från Renee Voltaire. Vetegräs innehåller massor med klorofyll som i sin tur är väldigt hälsosamt. Det stärker immunförsvaret, stimulerar läkning, ökar produktionen av röda blodkroppar för att nämna några fördelar. Sedan kanske inte smaken är den godaste, det smakar som man tänker sig att torkat gräs ska smaka. Jag har även nässelpulver hemma, det smakar ungefär samma sak men är också väldigt nyttigt.

Nu har jag även hunnit med en kvällspromenad och ätit kvällsmål; cashewnötter och kokt ägg, sedan slank en skiva knäckebröd med jordnötssmör (crunchy, eko) och några paprikaringar ner. Avslutas med en rykande kopp Bedtime tea, det har blivit min nya favorit!


Natti natti!

Av Linda Bryggman - 27 september 2011 18:49

Jag försöker leva så sockerfritt som möjligt, utan att vara asket. Jag kan också äta godis eller bakverk någon gång ibland, men jag gör alltid en övervägning innan om jag tycker att det är värt det. Jag räknar inte in 70% mörk choklad i kategorin godis, eftersom sockernivån är låg och antioxidantnivån mycket hög – så det äter jag rätt så ofta. Det räcker med en liten bit, sen är suget förbi. Det är för att smaken är bitter-söt och hjärnan går inte igång på det på samma sätt som om det bara vore sött. Man är nöjd efter några bitar helt enkelt, perfekt! Jag är mer svag för bakverk än godis, men också när det vankas fika så gör jag en överläggning med mig själv om jag tycker att det är värt att sätta i mig den där bullen, pajbiten eller vad det nu kan vara. Jag kommer ofta fram till att jag lika gärna kan hoppa över. Om det inte är hembakat förstås, då festar jag till ibland   


Om man är en person som ofta dricker läsk och ofta äter sötsaker kan det kännas som världens största straff att inte kunna fortsätta med det. Att behöva ändra matvanor och sitt förhållande till socker. Man kanske vet att man borde dra ner på det, men vänder andra kinden till och tänker att sen, efter nyår, då ska jag skärpa till mig. Eller till sommaren, beach 2012 osv. Kanske är man fruktansvärt trött, har problem med huvudvärk/magvärk och vågar visar några kilon för mycket. Då kan det vara dax att tänka om, innan man på allvar får problem med hälsan. En tröst är att vi kan vänja oss vid allt. Har vi kunnat vänja oss vid mängder av socker så kan vi också vänja oss vid mindre. Och när man inser hur mycket bättre man mår så är det alla gånger värt det. Man behöver ju inte ta farväl av socker för all tid och framtid för det, men man kan välja sina stunder när man äter det, och låta det gå en tid mellan dessa stunder. Det mår både kropp och själ bäst av. Genom att minska ditt intag av sötsaker minskar du även risken att drabbas atv diabetes, hjärt- och kärsjukdomar, diverse inflammationer samt övervikt/fetma. Så indirekt kan du alltså vinna flera friska år att addera till ditt liv!


Sött är den enda smak vi människor inte behöver lära oss att äta, vi har en direkt förkärlek för den söta smaken. Från början var det nödvändigt för vår överlevnads skull – hittade vi några söta bär så var det lika bra att äta upp för ingen visste när man skulle hitta mat igen. Nu måste vi istället lära oss att hejda vår kärlek för det söta för att vi ska överleva – så utgångsläget har förändrats radikalt. Det är idag svårt att leva sockerfritt, socker gömmer sig i så många livsmedel, alltså inte bara där man förväntar sig hitta det såsom kakor, bullar, godis och läsk. Socker gömmer sig i bröd, ketchup, sylt, frukostflingor, välling, gröt, torkad frukt osv. Mitt råd är att alltid läsa innehållsförteckningen om man vill minska sitt sockerintag. Och – när du väl bestämmer dig för att äta godis eller sötsaker: välj en mindre påse istället för ett jättelass från Karamellkungen och njut av varje liten godisbit! Och försök hålla godisstunden till max en gång i veckan, för att bespara kroppen de blodsockertoppar som alltid kommer efter vi har ätit godis. Blodsockertoppar svänger alltid ner efter ett tag och när de gör det så svänger de långt ner, och resultatet av det är att vi blir trötta, slöa och okoncentrerade.


Man kan också göra eget godis, såsom kokosbollar (se tidigare inlägg) och hallon/mangoglass. Då får man i sig fruktsocker som också påverkar blodsockret men inte lika mycket som raffinerat socker eftersom fruktsockret kommer tillsammans med fibrer, och dessa fibrer ger en långsammare magsäckstömning vilket i sin tur resulterar i ett mer balanserat blodsocker. Även fettet hjälper till att balansera blodsockret. Dessa alternativ ger oss också vitaminer, mineraler och antioxidanter vilket gynnar immunförsvaret och många andra processer i kroppen. Känns som ett bra alternativ, eller hur?


Må så gott   

Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards