Ren näring

Senaste inläggen

Av Linda Bryggman - 26 september 2011 20:29

William har frågat i flera dagar efter makaronilåda, så även om jag egentligen tycker att det är för mycket mjöl (pasta) i den rätten så slog vi till och lagade det idag. Det är en väldigt tacksam rätt att laga mycket av, vi åt oss alla mätta + att det blev 6 (!) matlådor över. Jag använde fullkornsmakaroner, ekologisk nötfärs och så gjorde jag äggstanningen på havremjölk, och det blev jättebra! Sedan med ett lass broccoli till så blir näringsinnehållet bra. Lingonsylten bidrar också med fina antioxidanter, sockret till trots så är ju lingon ett bär fyllt med näringsämnen. Man kan ju tänka på att inte äta så mycket dock. Jag som inte har ätit socker på länge tyckte att sylten var supersöt, så jag behövde väldigt lite. Om Melker hade fått välja så hade han dock ätit direkt ur burken   


 


Ha en fin måndagsafton!

Av Linda Bryggman - 24 september 2011 20:04

Idag längtade jag lite till Thailand, detta exotiska alldeles härliga land. Så därför blev det thaigryta idag och vi drack öl till, och det smakar fortfarande Thailand i munnen! Vi åt vildris till, jag älskar det!

Jag hittade färskt citrongräs på Coop, det gav så himla god smak!


 


För övrigt är de ekologiska bananerna slut på Coop, de har inte fått eko bananer på 4 dagar! Efterfrågan är tydligen större än tillgången. Så nu har vi inga bananer, det blir till att söta smoothien med mango istället imorgon.


God kväll   

Av Linda Bryggman - 24 september 2011 19:59

Många har frågat mig om gluten, om det är bra eller dåligt och om det finns skäl till att äta mindre av det. Och det är en mycket bra fråga!

Gluten är en sammansättning av protein som finns i vete, korn och råg. Gluten gör att brödet får sin fina form, det blir poröst och fluffigt. Industrin använder stora mängder gluten för att underlätta brödbakningen men också för att göra bröden mer tilltalande. Idag kan du hitta mängder av brödsorter i affären, och det kan vara svårt att skilja dem åt – sanningen är att det inte är så stor skillnad på alla bröd som säljs. De flesta innehåller mest raffinerat vetemjöl som i sin tur innehåller mycket gluten och mycket lite näring. Jag har hittat bröd med många skumma ingredienser, allt från stabiliseringsmedel, konserveringsmedel till transfett. Jag vill dock påpeka att det finns undantag, det finns några brödsorter bakade med råg och surdeg som är ett väldigt mycket bättre alternativ till alla vetemjölsbakade bröd.

När du blandar vetemjöl med vatten så blir det kladdigt, ja som ett klister. Det kan knappast vara bra för våra tarmar och kroppar, detta klister. Många är idag glutenintoleranta, dvs de tål inte gluten. Det är svårt att uppskatta hur många som är glutenintoleranta, då det finns ett stort mörkertal. Vid glutenintolerans har man förstört tarmluddet i tarmarna vilket i sin tur leder till försämrat näringsupptag. Symtom på glutenintolerans kan variera otroligt mycket; magont, eksem, diarré, trötthet, infertilitet osv. Ibland får man knappt märkbara symtom.


Jag tror att vi alla ska vara aktsamma med gluten. Idag äter många vetemjölsprodukter flera gånger om dagen, macka till frukost, makaroner till lunch, bulle till kaffet och pannkaka till middag osv. Frågan är vad allt detta klister gör i våra kroppar? Gör det oss mer inflammationsbenägna? Sänker det vårt immunförsvar? Ja, jag tror det. Jag tror att vi gör vår hälsa en stor tjänst genom att välja bort gluten, om du är intolerant ja då måste du välja bort det för all tid och framtid men om det ännu inte har gått så långt så kan det räcka med att ”bara” dra ner på glutenintaget.

För att göra det lättare så tycker jag att det hjälper att tänka: vad får jag då äta? Istället för att tänka på allt du inte kan äta. Det finns massor av naturligt glutenfria livsmedel. Rena oprocessade livsmedel som frukt, grönsaker, rotfrukter, bär, ägg, fisk, kyckling, kött, ris, quinoa, linser, bönor osv. Det finns massor av naturligt glutenfria produkter! De flesta glutenintoleranta tål även havre, så det är också ett bra alternativ.

Vi äter så mycket allergen mat idag; komjölk och gluten osv. Frågan är om vi är skapta för detta? Jag tycket att det är värt att tänka över. Ett minskat intag av komjölk och gluten ger en lugnare mage, ett stabilare blodsocker, mindre eksem och färre infektioner.

Så mitt råd är att tänka mer mjölk- och glutenfritt!


Ha en riktigt fin lördagkväll!

Av Linda Bryggman - 22 september 2011 21:22

Idag kände jag att det behövdes lite hjärnmedicin i form av omega 3, så jag lagade lax till middag. I samma långpanna la jag olika grönsaker och rotfrukter skurna i bitar, jag tog kålrot, vitkål, broccoli, potatis, morot och gul lök. Sedan hällde jag på lite olivolja och kryddade med salt och peppar och färsk timjan. Laxen kryddade jag med ekologisk citronpeppar (den ekologiska är utan smakförstärkare E621 - till skillnad från den icke ekologiska) och citronskivor. In i ugnen på 225 grader i ca 35 minuter. När det var klart smulade jag fetaost över grönsakerna. Detta var mums och ingen frågade efter sås, det var så saftigt så ingen sås behövdes.


 

Enligt vår torsdagstradition (jag vet inte när det blev en tradition men det har det visst blivit) lagade vi glass till efterrätt, även denna gång med fryst mango, frysta hallon, lite proteinpulver med vaniljsmak, mandelsmör och agavesirap. Allt gick åt, såhär såg det ut innan vi gick loss på den:


 


Många undrar över det här med proteinpulver, om det verkligen behövs. Jag anser det, eftersom protein gör att blodsockret inte stiger så våldsamt samt att vi håller oss mätta längre. Om man väljer ett bra proteinpulver så är det inga konstigheter alls, det är bara protein i koncentrerad form. Kom bara ihåg att alltid välja ett proteinpulver som är fritt från socker och aspartam eller andra sötningsmedel.

Jag har ett proteinpulver med vaniljsmak (baserat på vassle) som är supergott i glass och smoothies. Jag använder även ett hampaproteinpulver som är perfekt anpassat för vår matsmältning eftersom det är så lättsmält, den brukar jag ha i min morgonsmoothie. Det är även viktigt att använda bra fett, det gör också att blodsockerkurvan inte stiger i höjden samt att det ger mättnad. I glassen använder jag mandelsmör, i smoothies använder jag linfröolja. Bra fett gynnar även fettförbränningen - det är viktigt att komma ihåg.


Ha en fortsatt fin torsdagskväll, själv ska jag dricka en kopp Bedtime tea som jag shoppade idag - natti natti!

Av Linda Bryggman - 21 september 2011 16:47

Jag har länge varit beroende av tuggummin. Ja, inte fysiskt beroende så som man kan bli av cigaretter, kaffe eller alkohol och andra droger. Men i alla fall, det har liksom känts bäst och fräschast att ha ett tuggummi i munnen, speciellt efter måltid (eller efter en kopp kaffe, som jag ju nu har slutat med). Men, alla tuggummin i detta land innehåller aspartam, och det är inget trevligt sötningsmedel. Man vet att råttor utvecklar cancer av aspartam. Man har också sett att vår aptitreglering blir störd, att vi suktar efter mer sött när vi har ätit aspartam.  I Japan har man förbjudit all användning av aspartam i livsmedelsprodukter. Som du förstår så finns det skäl att vara skeptisk till detta sötningsmedel. Det är bara hemma på min ö Åland som jag har hittat aspartamfritt tuggummi -heja Jenkki! Så jag får be min kära mor eller far att handla lite aspartamfria tuggummin till mig o skicka på posten, så har jag något att ta till när jag känner att jag bara måste få ett tuggummi. För nu är det färdigtuggat på aspartamtuggummin!


För övrigt går min kaffeavgiftning bra, nu är det två veckor sedan jag drack min sista kopp kaffe!! Och till skillnad från vad jag trodde skulle ske, så har jag blivit mycket piggare! Jag har haft huvudvärk, visst, men om man har druckit kaffe i mer än 15 år så var det nog att förvänta sig lite sveda och värk. Men det känns otroligt skönt att vara piggare, och att slippa den där dippen vid 15-snåret på eftermiddagen.  Jag har även fått bättre smak- och luktsinne, maten smakar mer och jag känner alla möjliga dofter mer tydligt, och ja, det finns ju både för- och nackdelar med det   


Ha en trevlig onsdag!

Av Linda Bryggman - 20 september 2011 18:14

Jag gör ofta pannkakor, det är väldigt populärt hos barnen och vi stora gillar det också. Jag vill ha pannkakor med högt näringsvärde och låg inverkan på blodsockret. Jag gör inte pannkakor med vetemjöl och komjölk, utan jag gör mina på rårismjöl, jyttemjöl samt skrädmjöl och så havremjölk. Rårismjöl är helt enkelt råris som malts till mjöl, jyttemjöl är ett glutenfritt mjöl som lämpar sig väldigt bra till bakning och skrädmjöl är gjort på hel havre. Jag beställer mitt mjöl på allergimat.se. Jag har även i ganska många ägg för att öka proteinmängden (mättar desto bättre!) samt näringsvärdet. Pannkakorna är både mjölk- och glutenfria, så de passar många!

Här får du receptet, detta är dubbelsats:


2½ dl rårismjöl

1 1/4 dl jyttemjöl

1 1/4 dl skrädmjöl

drygt 1 tsk vaniljpulver (äkta ekologisk vanilj)

8 dl havremjölk

10 ägg


Stek i kokosfett  och/eller ekologiskt smör (om du tål det).


Du kan även göra pannkakorna på endast en av mjölsorterna, jag har dock aldrig provat att göra på enbart skrädmjöl men med rårismjöl samt jyttemjöl går det bra - det har jag testat. Godast tycker jag dock att det blir när man blandar de olika mjölsorterna. Tänk även på att vaniljpulvret ska vara äkta - när du hittar ett svart ekologiskt vaniljpulver så vet du att du har hittat rätt.

Inspiration till receptet kommer från "Råsmart Familj" skriven av Ulrika Hoffer - en bok jag rekommenderar varmt!


Vi äter pannkakorna med bär, oftast blåbär och hallon, skivad banan samt agavesirap.


 

Agavesirap kommer från saven av en mexikansk kaktus. Sirapen har en liten påverkan på blodsockret vilket gör att den passar bra för diabetiker, men även för oss andra som vill dra ner på sockret.  Agavesirap är sötare än vanligt socker så tänk på att inte ta för mycket, sötningseffekten är hög! Agavesirapen är ett toppenalternativ till socker!

Av Linda Bryggman - 18 september 2011 18:12

Idag lagade jag grönsakspimpad köttfärssås till middag som vi åt med ekologisk potatis (mycket godare än "vanlig" potatis). Jag fräste vitlök i olivolja, sedan i med två hackade gula lökar och 4 grovt rivna morötter och ca 500 gram eko-köttfärs. När köttfärsen fått färg smaksatte med tomatpuré, herbamare örtsalt, chilikrydda, svartpeppar och några lagerblad. Sedan hällde jag i en burk krossade tomater och ca 4 dl vatten. Efter att det kokat en stund smakade jag av och hällde därefter i en burk kidneybönor. Jättegott och nyttigt, precis som jag vill ha det!


 


Till efterrätt åt vi vattenmelon. Vi har ätit vattenmelon till frukost hela sommaren, och vi har nästan blivit beroende. Vattenmelon innehåller värdefulla antioxidanter som stärker immunförsvaret. Den läskande melonen innehåller även citrullin som höjer prestationsförmågan. Lite kul kuriosa: man har sett att vattenmelon i tillräcklig dos fungerar som Viagra    Ja, Viagraeffekt eller inte - gott är det!


 


Hoppas ni får en mysig söndagkväll alla!

Av Linda Bryggman - 18 september 2011 12:36

Det finns vissa livsmedel som är extra potenta och näringsrika. Ni har säkert hört talas om ”supermat” eller "superfoods”. Några av dessa är granatäpplen. I min morgonsmoothie häller jag ofta en skvätt koncentrerad granatäpplejuice. Man kan också blanda ut den med vatten och dricka den som saft. Granatäpplejuicen är något sur så därför tycker jag att den passar bra att blanda med tex. banan och bär.

Man har konstaterat att just granatäpple minskar risken för cancer, och speciellt prostatacancer. Även om man har haft prostatacancer och behandlats för detta, så har man sett att granatäpplen motverkar PSA-värdet från att höjas – alltså minskar risken för att cancern ska komma tillbaka. Så det kan vara något att tänka på om man är man, att det inte är fel med ett tillskott av granatäpple, antingen att äta frukten som sådan, eller köpa granatäpplejuice. Att frukten även minskar risken för åderförkalkning och alzheimer gör det också värt att äta den lite oftare. Anledningen till att granatäpplen är så hälsosamma är att de innehåller stora mängder antioxidanter och några av de ämnen som finns i granatäpplen har man inte kunnat finna i någon annan frukt.

Kärnorna samt saften från granatäpplen passar bra i sallad/fruktsallad och är även gott tillsammans med glass om vill ha det som en efterrätt. Var bara beredd på att det lätt sprättar fruktsaft när du gröper ur frukten – ett förkläde kan komma väl till hands. Annars gör man det ännu lättare för sig (som jag) och köper koncentrat på flaska och dricker några matskedar per dag. Köper du den som utspädd juice behöver du dricka mera (kolla även att den är utan tillsatt socker).

Jag köper mitt koncentrat i hälsokostaffären.

Skål   !

Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards