Ren näring

Senaste inläggen

Av Linda Bryggman - 14 januari 2012 10:25

Tänkte skriva ett lite positivare inlägg också - min syster med barn kommer nämligen och hälsar på oss idag och det är roligt   ! Jag tänkte börja med att "lura" med dem på en tur i skogen för att äta en picknick i solen - härligt en solig dag som denna. Jag kunde nästan känna lite vårkänslor i morse när jag gick ut för att hämta tidningen, och våren är ju faktiskt inte allt för långt borta nu (man ska tänka positivt   ).


Gårdagen började vi med grön smoothie, gott och närande.



 


Jag tog bladspenat, jordgubbar, 1 liten banan, ägg, kokosolja och vatten och körde i mixern. Alla drack gladeligen ett stort glas.


Vi blev sugna på kokosbollar till mellis, jag körde mandlar, cashewnötter, torkade aprikoser, kokosolja (den med smak - Cocosa som alltid), kakao och kokosflingor i matberedaren. Droppade i lite vatten på slutet och formade sedan till bollar som jag rullade i kokosflingor. Gott!


 



Till middag ville vi ha fisk så jag gjorde glutenfri panerad torsk. Jag panerade torskfiléerna i ägg och majsströ och stekte sedan i kokosolja (den utan smak - Cocosa även här). De blev gyllengula och väldigt fina, och goda också! Vi åt med potatis och broccoli & haricot verts, citron och en klick majonnäs.


 


Hoppas ni får en fin dag i solen   !

Av Linda Bryggman - 14 januari 2012 10:10

Igår kunde man läsa i Svenska Dagbladet om en ny studie som visar på ökad risk för cancer, i detta fall speciellt bukspottskörtelcancer när man äter korv och processat kött som innehåller natriumnitrat, dvs E250. Jag har skrivit om denna eländiga tillsats tidigare:


http://rennaring.bloggplatsen.se/2011/11/04/6593070-e-250-en-tillsats-att-undvika/



Gör er själva och er familj en stor tjänst genom att utesluta dessa produkter ur er kost. Jag känner en oerhört stor frustration över att våra barn serveras korv flera gånger i veckan på skola och dagis och jag kan inte göra något åt det. Livsmedelsverket säger att de inte kommer ändra sina rekommendationer pga en enda studie. Jag undrar hur många studier de behöver för att avråda befolkningen från att äta dessa natriumnitritstinna produkter? Varför ska de ens finnas? Det finns flera tidigare studier som också pekar på ökad risk för cancer vid intag av korvprodukter!


Nu går jag igång igen men jag blir så fruktansvärt upprörd över att våra barn ska serveras sådan s-k-i-t och de kan inget säga till sitt försvar, för de vet inte och de förstår inte just för att de är små barn och ska kunna vara trygga i att den mat de får är bra för dem. Det är vi vuxna som ska föra barnens talan men när inte ens sådana här studier räcker för att Livsmedelsverket ska reagera så blir jag orolig på riktigt.

Vad tycker ni att vi ska göra? Jag känner mig uppgiven just nu   .


Läs hela artikeln här:


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varmkorv-och-pastej-okar-cancerrisk_6769139.svd#after-ad

Av Linda Bryggman - 9 januari 2012 17:14

Vill tipsa om ett program om tillsatser, första avsnittet kl 18.00 ikväll, programmet heter E-nummer och visas på SVT 2!


Det är en brittisk vetenskapsserie, ska strax bänka mig i soffan och säkerligen förfäras och förundras en hel del..!

Av Linda Bryggman - 8 januari 2012 11:49

Idag gick jag upp lite tidigare än vad jag har gjort under den senaste veckan, måste försöka komma in i vardagsrytmen igen eftersom det nalkas jobb igen imorgon efter en ganska lång julledighet. Vi började dagen med en näringsbomb till smoothie, idag gjorde jag den på:


Kokosolja (Cocosa - den utan smak o doft), några rejäla klickar

1 banan

1 dl havtorn

1 ask frysta jordgubbar

2 påsar babyspenat á 70 gram

6 ägg

vatten


 


Alla drack ett stort glas var och jag behövde inte tjata en enda gång på barnen att de skulle dricka upp, det ser jag som ett gott betyg   !


 


Måste säga att smoothien blev extra god med just jordgubbar, kommer garanterat göra denna igen!


Ett perfekt sätt att få i sig bra fett och protein samt massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter   .


Ha en fin söndag!



Av Linda Bryggman - 7 januari 2012 23:10

Jag vill tipsa om dokumentärfilmen "Underkastelsen" av Stefan Jarl, en film om alla de hundratals kemikalier vi utsätts för i vår dagliga miljö och vad de kan ha för effekt. Jag såg precis dokumentären på svt play, den sändes igår men jag missade den då. Det är en skrämmande dokumentär men väldigt viktig, varje dag utsätts vi för massor av kemikalier och ingen kan med säkerhet säga vilka effekterna kan bli. Redan på fosterstadiet utsätts våra små barn och sedan fyller vi barnrummen med plastleksaker som utsöndrar ämnen som är direkt hormonstörande. Usch, jag vill gå o röja i barnens rum med en gång, och spara endast trä- och metall-leksaker.

En annan sak jag tänker på är hur viktigt det är att äta ekologisk mat, gör man det så besparar man sig en hel del kemikalier.


Missa inte dokumentären!


http://svtplay.se/v/2669420/dokumentarfilm/underkastelsen

Av Linda Bryggman - 7 januari 2012 19:58

Igår blev vi lyxigt nog bjudna på middag hos Johans bror med familj, och det var bl a turkiskt som stod på menyn. Till förrätt fick vi en avocado/laxröra serverad i en avocadohalva. Denna förrätt var väldigt fräsch och god, och helt gluten- och mjölkfri = me like   !


 


Till varmrätt var det turkiskt tema; kycklingspett med en suveränt god sallad gjord på risinipasta, gurka, paprika, vitlök mm. Till detta fick vi en turkisk tzatziki, jättegod den med!


 



Idag har vi ätit räkor till middag, vi tog räkor, ägg och grönsaker och gjorde egna räkmackor på rågkusar (surdegsbakat rågbröd). Man kan ju hoppa över brödet om man vill slippa gluten. Mjölkfritt körde vi, vi såsade till med majonnäs och det är ju helt mjökfritt.





Idag var jag och handlade färsk bladspenat så imorgon blir det gröna smoothies till frukost igen. Har ni testat det än   ? Om inte så rekommenderar jag det varmt, gröna smoothies passar perfekt om man vill köra en detox - och det kan kroppen behöva såhär efter alla helger och allt gottande. Och även om man inte vill köra just en detox, så är det ren och skär näring man får i sig när man dricker gröna smoothies - och det vill vi ju alla ha i oss, eller hur?

Här är ett recept: http://rennaring.bloggplatsen.se/2011/12/25/6937497-mera-gront/


Ha en fin lördagkväll!

Av Linda Bryggman - 4 januari 2012 19:03

Idag skulle det ha blivit köttbullar men jag gjorde det ännu enklare för mig och gjorde köttfärssås. Gjorde en ganska stor sats, tycker att det är så himla smidigt att ha matlådor dagen efter. Till köttfärssåsen kokade jag vildris, ett gott och nyttigt alternativ till vanligt vitt ris. En god sallad till, så var kostcirkeln sluten   !


 


Jag använder inga mjölkprodukter till min köttfärssås, inte heller buljong. Jag kryddar med herbamare, svartpeppar och chilikrydda. Jag steker vitlök, lök, riven morot och köttfärs i en blandning av kokosolja (den utan smak o doft - Cocosa) och olivolja(även den ekologisk). Sedan häller jag i krossade tomater och mycket tomatpuré och vatten.  Blir jättegott och nyttigt och även glutenfritt, det gillar jag!


Ha en fin onsdagkväll!

Av Linda Bryggman - 3 januari 2012 23:29

Det har blivit mycket av det goda under jul och nyårshelgen och nu tycker jag att det är skönt att återgå till bättre vanor igen. Jag försöker alltid hålla ett nyttigt grundtänk men visst blir det avvikelser under storhelger och ledigheter, så är det absolut. Och det är skönt och gott att äta vad man har lust med, men det är lika skönt att återgå till det normala och det som kroppen mår allra bäst av!  Vi har druckit många supersmoothies de senaste dagarna och på fredag ska vi käka räkor och ägg till frukost igen - riktig stenålderskost med andra ord.

Men... vet ni vad jag mera har gjort?! Jo, jag har tagit mig ett återfall, på kaffe! Och ack vad gott det ändå är   !

Jag har, efter ett kaffeuppehåll på 4 månader gjort en avvägning om jag tycker det är värt det, att inte dricka kaffe? För jag tycker ju att kaffe är gott, inget snack om saken. Och sedan jag insåg att jag inte kan dricka så mycket grönt eller vitt te (får ont i magen) så kände jag att nej, det är inte värt det! Så nu dricker jag en liten (ja alltså liten och liten men iaf inte en stor balja) kopp kaffe varje morgon. Och det är så GOTT!


Igår gjorde jag en stor sats glutenfri musli, ett jätteenkelt och gott recept:


1 paket ren havreflingor (jag använde Sempers)

massor med kokosflingor (jag tog ca 4 dl)

2 påsar hackade mandlar


Blandade detta, hällde det i en långpanna och ringlade över lite agavesirap, rörde om och sedan in i ugnen. Under rostningstiden vände jag runt muslin på plåten några gånger.

Sedan när muslin var färdig blandade jag i:


1 ½ dl hela linfrön

2 dl pumpakärnor

2 dl russin



Åt denna ljummen med havremjölk = mycket gott! Och glutenfritt = gott för magen!


 



Igår åt vi min favorit (som jag har längtat efter alla julrätter), nämligen ugnsrostade rotfrukter och kyckling samt sambal oelek (min nya favoritkrydda/sås). Jag tog sötpotatis, morötter, potatis, röd lök och broccoli och kryddade med lite salt, peppar och timjan.  Detta är omöjligt att tröttna på (om man frågar mig   ).

Ursäkta den dåliga bildkvaliteten, men här får ni i alla fall en hint om hur middagen såg ut:


 


Må så gott  !

Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards