Ren näring

Senaste inläggen

Av Linda Bryggman - 12 november 2011 15:39

Nu har vi haft besök av mina föräldrar, de åkte precis vidare på sin turné, nästa stopp är Jönköping. Det är alltid lika roligt när mamma o pappa kommer, vi träffas så sällan så det är riktigt semester/kalas-känsla varje gång de kommer! Vi har ätit räkmackor (!) till frukost (och självklart smoothies också), havregrynsgröt och ägg till lunch och hunnit med en soppmiddag och en thaimiddag. Jag blandade mina smoothies så som jag brukar; med banan, lite brämhults juice (har tyvärr legat lite på latsidan vad gäller att använda råsaftcentrifugen får jag erkänna), spenat, hallon + jordgubbar, proteinpulver, kokosolja, acaipulver, nyponpulver och havremjölk. Jag gjorde en stor kanna så alla fick en stor smoothie var, och alla (utom Melker) tömde sina glas, det får jag se som ett gott betyg    !

Den enda som var lite dålig att äta i sällskapet var Melker, och han verkar vara inne i en sån period nu, när han äter mindre. Jag undrar egentligen vad han lever av - men barn är ju såna, de har perioder när de äter mer och perioder när de äter mindre. William hade en äta-lite-period i somras men nu äter han nästan lika mycket som Johan - så det rättar nog till sig till slut det där.

Något som vi också njutit av under dessa dagar är Åländskt svartbröd, det smakar gott och hemma för mig. Kanske inte det nyttigaste brödet (innehåller socker), men jag ser mellan fingrarna vad gäller det eftersom det är så sällan vi får chansen att njuta av det svarta brödet.


 


William frågade mig varför de har så bra regler på Åland jämfört med Sverige? Vad menar du undrade jag? Jo, för att på Åland firar de både lillajul och har svartbröd - det har man inte i Sverige...! Det var en rar reflektion tyckte jag, men jag försökte förklara att vi kan ju fira lillajul (betyder att man får en julklapp dagen före första advent) även fast vi bor i Sverige och just svartbrödet kanske smakar extra gott för att vi äter det så sällan? Han tyckte hur som helst att det var helknäppt att det inte finns svartbröd att köpa i affären här   .


Till fredagsmiddag igår gjorde jag thaigryta (jag kan tro att vissa upplever att vi äter ensidigt, men jag gillar ju mat med mycket grönsaker, gärna lite nötter, kokos och kyckling - så det blir att vi äter det ofta i olika kombinationer) - och thaigrytan gick hem hos alla, även Melker. Jag tycker att det är perfekt med mat som är bombad med grönsaker, i denna gryta hade jag lök, morot, broccoli, paprika och bladspenat - även en njutning för ögat:


 För övrigt kan jag inte låta bli att oroas över alla larm om mögel i barnmat (från Semper - typ mellanmålssnacks) där man hittat aflatoxin som är ett mycket starkt och cancerframkallade gift. Av alla ställen så är ju produkter riktade till barn det sista ställen man vill hitta aflatoxin i. Aflatoxin är mycket skadligt för människan, det är inte frågan om att det kan vara skadligt utan det är säkerställt inom forskning att det ÄR skadligt för oss och kan i för höga doser ge levercancer (och det är mycket svårt att säga var den gränsen går). Och i morse stod det i Göteborgsposten om mögelgift i ris också..! Ah, man blir så arg!


Jag tänker såhär (som ju äter många produkter som ofta angrips av aflatoxin - såsom bovete, jordnötssmör, nötter, torkad frukt) att jag väljer de produkter jag köper med omsorg och viktigast av allt: jag spottar ut vid minsta känsla av att det smakar illa och slänger sedan resten (för är en nöt eller frukt angripen så är det stor sannolikhet att det andra är "smittat"). Vårt smaksinne är ändå utvecklat för att skydda oss mot dålig mat, när det smakar mögel eller beskt så spottar vi oftast ut det utan att blinka - det går per automatik eftersom vi är förprogrammerade att göra just så. Och tur är väl det!


Men visst kan även jag få känslan (som jag tror fler får ibland) - att hur man än försöker och anstränger sig för att göra rätt så blir det ändå fel (jag menar jag köper nötter för att det är hälsosamt men får jag då i mig aflatoxin så är jag ju allt annat än hälsosam)! Men då kommer jag ändå fram till att man kan inte mycket mer göra än att använda sina sinnen för att utröna om en matvara är dålig - ofta kan man avgöra det relativt snabbt.


Ha en fin lördagkväll där ute i stugorna!

Te

Av Linda Bryggman - 9 november 2011 21:27

Nu har jag inte druckit kaffe på två (!) månader. Jag saknar det inte direkt, den enda gången jag kan känna att det nog hade varit liite gott med en kopp kaffe är om jag känner doften av nybryggt kaffe på morgonen. Men sen tänker jag på hur besvärligt det är att vara beroende av kaffe, samt att det ju är ganska beskt ändå, ja rent av surt ibland - då går det där lilla suget över. Och jag är mycket piggare sedan jag slutade med kaffe (motsägelsefullt nog!), och jag har fått bättre smak- och luktsinne. Tycker även att tänderna har blivit vitare. Det är ju inte konstigt om det blir en viss beläggning på tänderna om man dricker mycket kaffe, och säkert hade jag det också. Nu har jag istället hittat många goda teer. Jag har verkligen botaniserat bland teer sedan jag slutade med kaffe och har hittat flera väldigt goda sorter (jag köper bara ekologiskt te eftersom te besprutas hårt).

Här är några av mina favoriter:


   


På morgonen/under dagen dricker jag oftast grönt eller vitt te men till kvällen dricker jag ofta Bedtime tea eller lugnande te med hallon från Clipper. Dricker även ofta rött te med smak av blåbär.


Te innehåller mycket antioxidanter, värmer gott och smakar gott. Perfekt en höst/vinterkväll!

Av Linda Bryggman - 7 november 2011 17:54

Helgen har vi spenderat i Jönköping, hos min syster med familj. Det var väldigt trevligt! Lördagen var väldigt matsmart med tonfisksallad med en massa grönt och groddar till lunch (alla barnen åt, väluppfostrade eller hur   )! Sedan gick vi en promenad innan det var dax för middag, även den matsmart! De bjöd på min favorit - ugnsbakade rotfrukter - med kycklingbröst fyllt med marinerad vitlök mixat med marinerade soltorkade tomater och en mango- tomatsallad med balsamvinäger till det. Vi fick även en kall sås gjord på creme fraiche blandat med en del av vitlöks/tomatmixen. Supergott!


 Till efterrätt fick vi prova något nytt (för oss), nämligen LCHF-chokladkaka. Den hade syster gjort på 86% mörk choklad, vispgrädde, ägg och yttepytte lite socker (sockret avvek från LCHF - skulle ha varit sukrin enligt receptet men mängden var ändå försvinnande liten). Hoppas jag fick med alla ingredienser nu - kakan var hur som helst gudomligt god! Därför efterlyser jag receptet som jag hoppas att kära syster Marie kan lägga i kommentarsfältet så lägger jag upp det på bloggen!

Tyvärr har jag ingen bild på kakan för när jag kom på att jag skulle ta kort på den så hade vi redan mumsat i oss allt   !


Söndagen startade vi med en mysig tipspromenad med alla barnen. Sedan innan vi åkte hem så stannade vi till på pizzerian - och ja där åt vi just - pizza. Sen mådde jag som jag förtjänade, inte så bra. Menmen, jag är säker på att kroppen klarar av en pizza nu och då, det ska bara inte vara en del av everyday life.


Till middag idag åt vi frukostmat! William var tokhungrig när vi kom hem och önskade sig havregrynsgröt och smoothie. Så, jag kokade en kastrull gröt och gjorde en kanna smoothie (lite brämhults juice, banan, nyponpulver, jordgubbar, avocado, spenat, proteinpulver, linfröolja, havremjölk) - jag festade även till på ett kokt ägg. Och det går jättebra att äta "frukost" till middag ibland - bara man ser till att den är näringsrik! 

Efter ett tips från Ulrika Hoffers blogg Råsmart.se så hade jag kallpressad kokosolja i havregrynsgröten, blev både gott samt höjde näringsvärdet rejält.


Ha en fin måndagkväll!

Av Linda Bryggman - 4 november 2011 18:02

Livsmedelsindustrin använder sig av en mängd olika tillsatser; konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel, smakförstärkare osv. Man kan ju fråga sig om alla dessa är nödvändiga?  Vissa tillsater är harmlösa (tex.  askorbinsyra : C-vitamin) medan andra tillsatser påverkar vår hälsa negativt.  Jag tänkte skriva lite om natriumnitrat (E250) som är en tillsats det finns skäl att anstränga sig lite extra för att undvika (jag tycker även man ska anstränga sig för att undvika bl.a smakförstärkare E621 men det får bli i ett annat inlägg).


Natriumnitrat används för att matförgiftningsbakterien Clostridium Botulinum (används väl för övrigt som botox?!) inte ska växa till sig i mat, men tillsatsen används även för att ge färg. Man hittar E250 i bl.a charkprodukter (skinka, korv, blodpudding, leverpastej , bacon etc.). Tumregeln är att om varan är vaccumförpackad så hittar du natriumnitrat där – så det gäller även rökt fisk. Många studier har visat att processade köttprodukter ökar risken för cancer bland annat pga sitt innehåll av natriumnitrat. 2007 kom en stor studie där man såg ett starkt samband mellan stor köttkonsumtion och cancer, och speciellt då processade köttprodukter; studien i sin helhet hittar du här:


http://www.dietandcancerreport.org/?p=ER


Som en del i sammanfattningen har författarna skrivit att man för att minska risken cancer ska vara återhållsam med rött kött och då speceillt processade köttprodukter. Kan vara värt att tänka på då många idag äter kött varje dag. Charkprodukter är ofta rökta och innhåller även mycket salt och konserveringsmedel. Även dessa faktorer ökar risken för cancer. Verkar inte vara en rolig produktkategori eller hur?!


Jag minns att det stod mycket i tidningarna om den här studien när den kom,  man rapporterade även om det i tv minns jag.  Självklart kom motreaktioner där man försvarade användandet av natriumnitrat med argument som att tillsatsen måste användas eftersom konsumenterna annars löper risk att bli matförgiftade. Jag frågar mig då varför produkten måste finnas överhuvudtaget?

Jag köper så gott som aldrig charkprodukter, dels pga detta men också för att charkprodukter innehåller en lång lista tillsatsämnen. Den enda gången jag gör ett undantag är när jag hittar KRAV-märkt skinka – där får inte natriumnitrat finnas. Men även om produkten är KRAV-märkt så är den processad, så även där är jag återhållsam - det blir någon gång per år.


Jag oroar mig för hur mycket våra barn får i sig på dagis och skolor, där serveras ofta köttpålägg i form av skinka och korv. Jag ställer mig frågande till att det får vara så?! Det finns andra proteinrika pålägg; såsom skivat ägg, ost och kaviar. Våra barn behöver inte tillsatsstinn korv som ökar risken för cancer! Tänk om jag fick skriva om råden för mat för barn i skola och dagis – jag skulle revidera dem en hel del kan jag säga. Tyvärr sitter inte jag i en sådan position att jag kan göra det, men jag kan i alla fall uppmärksamma andra på detta, och ju fler som är medvetna, desto bättre!

Jag minns när min yngsta son började på dagis och för första gången hade ätit salami. Han var full med eksem runt munnen och även i armveck och knäveck. Hela hans lilla kropp sa ifrån.  Gissa hur upprörd detta gör mig? Ja, du gissade rätt, det upprör mig mycket   !


Kram på er och ha en fin helg (förstås utan köttpålägg eller hur   )!

Av Linda Bryggman - 3 november 2011 15:26

Idag är jag hemma med barnen då de har höstlov - jätteskönt även för mamman   ! Började dagen med en god morgondrink (lite Brämhults äpple och hallonjuice, banan, hallon, havtorn, spenat, proteinpulver, linfröolja, havremjölk - resultatet blev kanon):


 Igår var jag förutseende nog att planera inför att göra glutenfri musli idag så innan jag gick o la mig hällde jag helt bovete (ca 3/4 dels paket - Saltå Kvarn) samt solrosfrön (ca 1 dl) i en bunke och lade detta i blöt över natten (i kylskåpet). I morse efter frukosten hällde jag sedan av vattnet och sköljde igenom bovetet och solrosfröna flera gånger, sedan lät jag det torka lite.


 


Blandade sedan detta med:


3/4 dels paket krossat bovete (Saltå Kvarn)

ca 2 dl kokosflingor

1 påse hackad mandel (ca 150 g)

1 påse hackade hasselnötter (ca 150 g)

1 dl hela linfrön

3/4 msk äkta ekologiskt vaniljpulver

1 msk kanel

½ dl flytande honung


Blandade samman allt och bredde ut det på en plåt. In i ugnen på 175 grader i närmare en timme (!). Den långa tiden pga att jag ville få bort all fukt, och få fram krispigheten. Jag öppnade luckan flera gånger under tiden muslin var i ugnen - för att släppa ut fukt men även för att blanda om muslin.


Sedan när muslin var klar i ugnen lät jag den svalna och blandade sedan med ca 1 dl pumpakärnor och några nävar russin.


 


Inspiration till receptet har jag hämtat från Ulrika Davidssons bok "Raw Food med två detoxveckor".


Jag har gjort många muslin i mina dagar men denna tar priset, är så jättegod; krispig och goda smaker  - och magen håller sig lugn och fin pga att bovete är väldigt lättsmält så det blir ingen kamp för matsmältningen att bryta ner det. Bovete är även väldigt näringsrikt; innehåller B-vitaminer, järn, magnesium och zink.  Bovete räknas ofta med bland de övriga sädesslagen, men är egentligen en ört och är naturligt glutenfri.

När magen mår bra så mår resten av kroppen också ganska bra, eller hur   !

Av Linda Bryggman - 1 november 2011 21:01

Om man lever hälsosamt så syns det ofta på hår, hud, naglar och tänder - och det finns all anledning att sköta om dessa även utifrån! Jag väljer som ni vet så gott som alltid ekologiska livsmedel, men det vore ju dumt om jag bara undvek att få i mig diverse kemikalier och inte brydde mig om det som hamnar på utsidan (och ja, mycket sugs ju upp av huden så till slut hamnar även det på insidan). Det vill säga smink, hårvård, kroppslotioner etc. För det blir en hel del. Duschtvål, schampoo, balsam, hårinpackning, bodylotion, ansiktskräm, smink, hårspray, parfym osv. För att nämna några vill jag tillägga! Jag har sökt efter ekologiska alternativ men det finns inte så många, eller så har jag varit dålig på att söka. Jag har köpt schampoo, balsam och bodylotion av märket Urtekram:


 


Och de doftar väldigt naturligt, man känner på doften att de har använt naturliga produkter. Detsamma gäller bodylotionen, doftar svagt av citron - ja det doftar precis som citron doftar, inget syntetiskt alls över det och det gillar jag! Tyvärr håller inte schampoo och balsam måttet lika bra, men det beror nog på att min ganska långa och blonda hår behöver så mycket balsam för att jag ska lyckas reda ut det. För en person med kort hår så hade nog detta schampoo och balsam fungerat utmärkt. Så jag efterlyser tips på bra ekologiska alternativ på schampoo, balsam och gärna övrig skönhetsvård också! Jag vill gärna använda hudvård som innehåller naturliga ingredienser som är utan parabener och mineraloljor.

Skriv gärna till mig om Du har några bra tips   !

Av Linda Bryggman - 30 oktober 2011 20:34

Under hösten får man tag på de godaste rotfrukterna, och eftersom det är min favvorätt med ugnsbakade rotfrukter så gjorde vi det idag. Jag har verkligen fått upp ögonen för rödbetor, det är så otroligt gott så jag lade i lite extra av det idag. Det som är så bra med ugnsbakade rotfrukter (förutom att de är så nyttiga och goda) är att de passar att äta till nästan allt; kött, fisk eller kyckling. Och man behöver knappt någon sås heller för det blir så saftigt. Men jag kan nog erkänna att en kall sås till är pricken på i!


 


Rödbetor innehåller mycket folsyra och är ett väldigt bra miljöval eftersom de finns att tillgå året runt i Sverige. Även blasten på rödbetorna går att äta och de är väldigt näringsrika så det är väldigt synd att slänga dem - använd dem exempelvis till soppa, sallad eller smoothie (!).Idag har jag och min goda vän Ulrika hunnit med en långpromenad, vi väntade in det fina vädret och undkom regnet    !

För övrigt läste jag i Göteborgsposten i morse om ännu en stor studie visar att fysisk aktivitet är bra för hälsan - i denna studie kunde man se att minst 15 minuter promenad per dag ökade livslängden med 3 år! Så det finns all anledning att gå ut o promenera, även om man inte hinner med en långpromenad!


Ha en fin söndagkväll!

Av Linda Bryggman - 29 oktober 2011 19:05

Jag har utvecklat receptet lite på energy bars och gjorde en ny variant idag. De blev jättegoda, nästan FÖR goda, man kan ju nästan missta dem för kakor   .

Jag använde granola, havregryn, solrosfrön, kokosflingor, tranbär och hällde i ca 1 dl koncentrerad ekologisk äpplejuice samt 3 äggvitor. Jag hackade även en halv kaka 70% mörk choklad och hällde det i smeten. Bredde ut på en plåt, och in i ugnen på 175 grader i 15 min. Även denna gång smälte jag mörk choklad (70%) men blandade i mer kallpressad kokosolja än jag gjorde förra gången (ca 5 msk på en halv kaka mörk choklad). Sedan ripplade jag detta över kakan. Detta blev suupergott!! Testa detta alla ni som vill göra ett energirikt mellanmål/efter träning mål eller matsäck till barnen. Är så gott så det funkar även fint som fika! Om man inte har granola att tillgå kan man även prova med vanliga havregryn. Gott och nyttigt, perfekt   !


 

Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Träna glosor med Ovido