Linda Bryggman
2 december 2011 22:52
Hej Frida!
Ja jag kan förstå att det är förvirrande, man får olika bud från olika håll. Jag tänker som så vad gäller mättade fetter att så länge det inte kommer från processade produkter (charkprodukter främst) så är det ok. Försök dock välja kött från gräsätande djur i första hand och alltid ekologiskt. Näringsvärdet i det köttet är mycket högre än det i kött från djur som har stått inklämda i en ladugård hela sitt liv. En viktig sak vad gäller fett är att ALLTID undvika transfetter (nämns ofta som delvis härdat fett/härdat fett/hydrogenerat fett) - det är väl bevisat att transfetter gör oss sjuka, om inte på direkten så på sikt.
Fett från oliver och avocado är jättefina fetter, och ett fett som jag ofta pratar mig varm så är det kokosfett - som ju är ett mättat fett! Viktigt är då att välja bra alternativ och inte det så kallade kokosfettet som finns inslaget i foliepapper i kyldiskarna ute i affärerna. Jag köper mitt på hälsokosten men det finns också i mataffärerna, jag har sett att bla. Kung Markatta har ett alternativ, och även Renée Voltaire.
De fetter du annars bör undvika, förutom transfetter, är oljor med hög andel fleromättade fetter (undantaget fiskolja). Fleromättade fetter är mycket känsliga och oxiderar (härsknar) lätt och då är de bara inflammatoriska i kroppen. Till dessa fetter hör bla: solrosolja, majsolja, druvkärneolja och andra billiga matoljor. Olivolja innehåller förhållandevis hög andel omättat fett så det är ok.
Jag försöker se till att främst få i mig fett från kokos, men också avocado, olivolja och nötter och frön. Ibland använder jag också ekolgiskt smör.
Hoppas du fick svar på din fråga - annars får du hojta till :)
Kram och hoppas du trivs bra i Linköping!