Ren näring

Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Svärmor

22 december 2011 19:21

Linda !
Du är välkommen hem till svärfar, han har kokat en stor kastrull med älgkött och massor av grönsaker. Det vore bra om du kom hem och hjälper honom att äta upp denna stora gryta med soppa som han kokat
Hälsningar
Svärmor

Linda Bryggman

23 december 2011 16:13

Tack kära svärmor, men nu har vi ju kastrullen här hemma eftersom svärfar var så snäll att han kom över med den :-) Så nu ska vi äta älgköttsoppa när vi blir hungriga igen!
Kram Linda

 
Ingen bild

Kajsa S

12 december 2011 20:32

Hejsan Linda, fin blogg m mkt matnyttigt! :) En fundering på det här med D-vitaminer. Jag vet att rekommendationerna är på väg att omrevideras men idag är de ju på 7,5 mikrogram för vuxen kvinna. Men i många kosttillskott är dosen bra mkt högre.Jag har tabletter på 35 mikrogram, av vilka jag tar halva dosen/varannan dag. Vad kan det bero på?Tar inte kroppen upp D-vitamin lika bra från tillskott? ha det/Hälsn Kajsa S

Linda Bryggman

17 december 2011 21:07

Hej Kajsa!
Tack för din fråga :-)!
Det är generellt svårt att säga hur stort upptaget är via tillskott, men man kan med säkerhet säga att upptaget alltid är bätte när vi får vitaminer i oss via maten. Vad gäller just D-vitamin så är vår största källa solens strålar (vitaminet bildas vid UV-bestrålning av vår hud). D-vitaminet lagras sedan i vår fettväv. Problemet för oss här uppe i mörka Norden är att vårt lager inte räcker för hela den långa mörka perioden, varför de flesta som inte äter D-vitamin som tillskott får brist. Detta ger i sin tur risk för ökad sjuklighet och nedsatt immunförsvar (jag har skrivit ett inlägg om tillskott och speciellt d-vitamin: http://rennaring.bloggplatsen.se/2011/10/18/6473790-tillskott-eller-inte/).
Om jag vore dig skulle jag ta minst 2000 IE per dag (50 mg). Jag äter oftast det dubbla. Det är väldigt svårt att överdosera d-vitamin, när du vistas i solen en sommardag bildas uppemot 10 000 IE på bara en halvtimme (om du har tillräckligt mycket bar hud framme dvs). Som sagt så är det även svårt att veta hur mycket som tas upp av tarmen när vi äter vitaminer som tillskott. Det är snarare en större oro att vi får i oss för lite d-vitamin, än att vi skulle få i oss för mycket.
Det är viktigt att äta något fett tillsammans med d-vitamin - eftersom d-vitamin löser sig i fett och tas inte upp annars.
Vitamin D council (http://www.vitamindcouncil.org/)har väldigt mycket bra information. Här nedan ser du hur mycket d-vitamin de rekommenderar, 5000 enheter per dag, dvs 125 mikrogram - för ungdomar och vuxna!

•Healthy children under the age of 1 years – 1,000 IU.
•Healthy children over the age of 1 years – 1,000 IU per every 25 lbs of body weight.
•Healthy adults and adolescents – at least 5,000 IU.
•Pregnant and lactating mothers - at least 6,000 IU.

Lycka till och hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänlig hälsning från Linda

 
Ingen bild

Hanna V

5 december 2011 20:33

Kan inte du starta en "Ren näring-matkasse?!" Skulle vara så mkt enklare att få allt man behöver hemskickat, och sedan bara följa dina recept!Kram från den bekväma mamman som älskar din blogg!=)

Linda Bryggman

6 december 2011 09:12

Hej Hanna - vad roligt att du följer min blogg :-)! Jaa, det vore en dröm det, att starta en sådan matkasse, vem vet, kanske i framtiden?? Drömma kan man alltid :-)!
Du har rätt i att mycket handlar om bekvämlighet, det är lättare att leva hälsosamt om någon bara levererar "rätt" varor till en varje vecka, så slipper man fixa så mycket själv!
Många kramar till dig!!

 
Ingen bild

Frida

24 november 2011 17:51

Hej Linda!
Jag undrar lite över det där med fetter - man får olika direktiv från olika håll tycker jag. Jag tänker främst på omättade vs mättade fetter. Hur farligt är fett och vad ska man äta respektive undvika? Jag äter gärna både oliver och avocado - vet att det är mycket fett, men det ska väl vara "bra" fett?
Du behöver inte besvara frågan här om du hellre vill göra ett inlägg om det.
Kram från Linköping :-)

Linda Bryggman

2 december 2011 22:52

Hej Frida!
Ja jag kan förstå att det är förvirrande, man får olika bud från olika håll. Jag tänker som så vad gäller mättade fetter att så länge det inte kommer från processade produkter (charkprodukter främst) så är det ok. Försök dock välja kött från gräsätande djur i första hand och alltid ekologiskt. Näringsvärdet i det köttet är mycket högre än det i kött från djur som har stått inklämda i en ladugård hela sitt liv. En viktig sak vad gäller fett är att ALLTID undvika transfetter (nämns ofta som delvis härdat fett/härdat fett/hydrogenerat fett) - det är väl bevisat att transfetter gör oss sjuka, om inte på direkten så på sikt.
Fett från oliver och avocado är jättefina fetter, och ett fett som jag ofta pratar mig varm så är det kokosfett - som ju är ett mättat fett! Viktigt är då att välja bra alternativ och inte det så kallade kokosfettet som finns inslaget i foliepapper i kyldiskarna ute i affärerna. Jag köper mitt på hälsokosten men det finns också i mataffärerna, jag har sett att bla. Kung Markatta har ett alternativ, och även Renée Voltaire.
De fetter du annars bör undvika, förutom transfetter, är oljor med hög andel fleromättade fetter (undantaget fiskolja). Fleromättade fetter är mycket känsliga och oxiderar (härsknar) lätt och då är de bara inflammatoriska i kroppen. Till dessa fetter hör bla: solrosolja, majsolja, druvkärneolja och andra billiga matoljor. Olivolja innehåller förhållandevis hög andel omättat fett så det är ok.
Jag försöker se till att främst få i mig fett från kokos, men också avocado, olivolja och nötter och frön. Ibland använder jag också ekolgiskt smör.
Hoppas du fick svar på din fråga - annars får du hojta till :)
Kram och hoppas du trivs bra i Linköping!

 
Ingen bild

Louise

26 november 2011 17:45

Hej Linda!
Har du något bra recept på nyttigt julgodis?

Linda Bryggman

2 december 2011 22:50

Hej Louise!
Jag har inga direkt recept men tänker på nötter, kokosolja, mörk choklad och torkad frukt. Bara fantasin sätter gränser - man kan ju krydda med kanel, kryddnejlika och andra juliga kryddor. Tex kan man ju göra egen trillingnöt (min favorit i Paradisasken): rosta hasselnötter i ugnen och pilla av skalen. Doppa sedan nötterna tre och tre i smält mörk choklad - så har man ett perfekt julgodis, både gott och nyttigt.

Du får gärna skriva om du komponerar ihop något gott :-)

 
Ingen bild

Farmor

12 november 2011 17:25

Att inte Melker äter så bra just nu, kaske beror på att han saknar sin farmor o farfar som är i Spanien i vinter. Hälsa att vi kommer hem till jul och det är bäst att han äter så vi känner igen våran lille Melker. Farmor

Linda Bryggman

13 november 2011 21:01

Hej Farmor!!
Ja det beror säkert på det, kanske får vi gå o hälsa på hemma hos er även fast ni inte är hemma så blir han säkert automatiskt hungrig bara av att vara i farmors o farfars hus :-)
Hoppas ni njuter av värmen, ni får lagra lite sol åt oss också. Vi saknar er!
Många kramar från Linda med alla pojkar

 
Ingen bild

Johan

22 oktober 2011 18:45

Mmm! Tack för maten älskling den var god! =)

Linda Bryggman

23 oktober 2011 13:22

Vassegod :)

 
Ingen bild

Sarah

18 oktober 2011 19:17

Har du några tips till en kvinna som är gravid??

Linda Bryggman

19 oktober 2011 08:14

Grattis grattis grattis!!!!! Vi är så glada över att vi ska få en till kusin :-)!!!! Hur mår du?
Jooo, jag har en massa tips :-)
Många kramar o klappa bebismagen från oss!!

 
Ingen bild

Hanna

16 september 2011 21:24

You go girl! ÄNTLIGEN, jag ska testa alla recept, så skriv fler!!!!Hoppas kunna ta mig ur falukorvsträsket, och in i ett nyttigare liv. Kaffefritt liv känns just nu avlägset,men jag lovar att ge det ett försök när barnen sover bättre på nätterna och jag inte är ett vandrande lik på dagarna. Du inspirerar verkligen så fortsätt skriva! KRAM Hanna

Linda Bryggman

17 september 2011 07:31

Hej Hanna! Vad roligt att du har hittat hit :-)! Absolut, jag ska skriva flera recept, promise!! För mig kändes kaffefritt också väldigt avlägset ända tills den dagen jag bara kände att jag måste prova hur det känns att inte vara slav under kaffet. Nu kan jag bara konstatera att jag har blivit mycket piggare av att lägga ner kaffet, det hade jag inte räknat med!
Stor kram och hälsa familjen så gott!!

 
Ingen bild

Louise

16 september 2011 14:31

Hej Linda!
Har gjort din müsli till Andreas, men kan kan jag byta ut russinen mot tranbär? (Andreas tycker bättre om det).

Linda Bryggman

16 september 2011 19:37

Hej Louise!
Absolut kan du det, tranbär är väldigt antioxidantrika. Hoppas ni tycker om muslin!
Ha en fin fredagkväll!

Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards