Ren näring

Alla inlägg under december 2011

Av Linda Bryggman - 8 december 2011 21:43

Ja, inte samtidigt menar jag - fast det kanske är gott?!

Min kära granne Anki kom över med ett paket ekologiska pepparkakor som hon hade fått (snäll som hon är så gav hon ett paket till mig!) - och de är bakade på smör (ej margarin) och dinkelmjöl, både fullkorn och sikt. Jag har inte hunnit smaka ännu men till helgen tror jag vi slår till.


 


Igår åt jag en proteinstinn middag, ekologiska köttbullar, stekt ägg och en megastor sallad med fetaost samt lite broccoli på det. Och ja, denna portion ser ju ut att räcka till en skogshuggare så jag blev proppmätt efter hälften   !


 


Det är viktigt att äta protein till alla måltider, det mättar bra och håller blodsockret stabilt. Jag försöker undvika stora mängder kolhydrater, på denna tallrik kommer kolhydraterna i form av sallad och broccoli, och de kolhydraterna räcker gott och väl.


Jag tycker att Änglamarks ekologiska fetaost är jättegod, lite dyr men det är den lätt värd!


 


Ingen "fusk"-fetaost där man har blandat i komjölk, här har man bara använt får- och getmjölk, mycket gott!


Idag var jag till apoteket och köpte en ny flaska omega-3, köpte Eskimo-3 pure denna gång, flytande. Ska påbörja kuren imorgon, vi får se hur det smakar. Men Eskimo-serien är väldigt bra och de är kända för sina stabila fiskoljor.

Passade även på att slinka in på hälsokosten för att köpa en burk Cocosa, det är rykande åtgång här hemma på den!


Läste för övrigt i Göteborgsposten härom dagen att man i Sverige ska fortsätta sälja fisk som innehåller dioxin över gränsvärdena. Det har EU-kommissionen bestämt. Man kan ju undra varför? Varför ska vi äta förgiftad fisk, och framför allt: varför ska våra små barn äta det i landets alla skolmatsalar och förskolor? Fisken ska även få säljas till Finland, men de får inte sälja till några andra länder, ja till Lettland i viss mån står det. Detta låter ju helt knäppt!


 


 Såhär står det längst ner i texten:


"Eftersom dioxin är ett mycket giftigt ämne som lagras i kroppen under lång tid rekommenderar Livsmedelsverket att barn och kvinnor i barnafödande ålder äter fisk med höga halter av dioxin högst två-tre gånger per år. För den övriga befolkningen är rådet högst en gång per vecka."


Någon som blev sugen på dioxin-fisk?



Imorgon ska vi äta räkor till frukost (!) - förhoppningsvis dioxinfria!


Ha en fin kväll   !





Av Linda Bryggman - 5 december 2011 20:03

Detta är så långt ifrån Ren näring man kan komma, däremot är det ren njutning   ! Våra lussebullar är mjölkfria men inte glutenfria. Och inte sockerfria, inte blodsockervänliga och inte nyttiga. Men ack så goda. Jag unnar mig några lussebullar såhär års, jag gillar verkligen dessa gula bullar!


 


Ser ni den snygga gubben i mitten   ?

Av Linda Bryggman - 4 december 2011 15:52

Vi har ätit blåbärsgröt flera morgnar i rad nu, och jag kan varmt rekommendera denna variant på havregrynsgröt! Jag kokar vanlig havregrynsgröt (ekologisk använder jag), och när gröten är klar rör jag ner någon matsked kallpressad kokosolja och några deciliter frysta blåbär. Jag låter det inte koka upp igen, eftersom c-vitaminerna i blåbären förstörs vid upphettning. Sedan äter vi gröten med havremjölk. Med ett kokt ägg till så är cikeln sluten; bra kolhydrater, smart fett och stärkande protein - samt vitaminer, mineraler och antioxidanter. Jag brukar även strö på linfrön (eller numera chiafrön) på gröten, som pricken på i. Jättegott och nyttigt. Denna variant passar även glutenallergiker (om man använder ren havre) och mjölkproteinallergiska (eller som i vårt fall med vår lillkille- vid överkänslighet mot komjölksprotein).


 



Nu ska vi baka lussebullar (MED vetemjöl - hujedamej   )! 

Av Linda Bryggman - 2 december 2011 22:57

Jag fick en fråga av Frida angående fetter, och jag tänkte att jag postar frågan samt mitt svar här, kanske kan vara till intresse för fler   


Fråga:

Jag undrar lite över det där med fetter - man får olika direktiv från olika håll tycker jag. Jag tänker främst på omättade vs mättade fetter. Hur farligt är fett och vad ska man äta respektive undvika? Jag äter gärna både oliver och avocado - vet att det är mycket fett, men det ska väl vara "bra" fett?


Svar:

Ja jag kan förstå att det är förvirrande, man får olika bud från olika håll. Jag tänker som så vad gäller mättade fetter att så länge det inte kommer från processade produkter (charkprodukter främst) så är det ok. Försök dock välja kött från gräsätande djur i första hand och alltid ekologiskt. Näringsvärdet i det köttet är mycket högre än det i kött från djur som har stått inklämda i en ladugård hela sitt liv. En viktig sak vad gäller fett är att ALLTID undvika transfetter (nämns ofta som delvis härdat fett/härdat fett/hydrogenerat fett) - det är väl bevisat att transfetter gör oss sjuka, om inte på direkten så på sikt.
Fett från oliver och avocado är jättefina fetter, och ett fett som jag ofta pratar mig varm om är  kokosfett - som ju är ett mättat fett! Viktigt är då att välja bra alternativ och inte det så kallade kokosfettet som finns inslaget i foliepapper i kyldiskarna ute i affärerna. Jag köper mitt på hälsokosten men det finns också i mataffärerna, jag har sett att bla. Kung Markatta har ett alternativ, och även Renée Voltaire.
De fetter du annars bör undvika, förutom transfetter, är oljor med hög andel fleromättade fetter (undantaget fiskolja). Fleromättade fetter är mycket känsliga och oxiderar (härsknar) lätt och då är de bara inflammatoriska i kroppen. Till dessa fetter hör bla: solrosolja, majsolja, druvkärneolja och andra billiga matoljor. Olivolja innehåller förhållandevis hög andel omättat fett så det är ok.
Jag försöker se till att främst få i mig fett från kokos, men också avocado, olivolja och nötter och frön. Ibland använder jag också ekolgiskt smör.
Hoppas du fick svar på din fråga - annars får du hojta till   !

Av Linda Bryggman - 2 december 2011 21:58

Nu är jag här igen   !

Igår var jag på mitt favorithak: hälsokostaffären - och shoppade på mig lite nya produkter, bl.a chiafrön. Chiafrön är otroligt näringsrika och innehåller bl.a hög halt omega-3 och även mycket protein, ett kanonalternativ till linfrön. Jag fick tips av tjejen som jobbade i affären att göra en knäckemacka med kokosfett (kallpressat), mandelsmör (funkar också med cashewsmör eller jordnötssmör - utan socker och konstiga e-nummer såklart), sedan ringla över lite honung eller agavesirap (det tog jag) och som pricken över i strö över chiafrön. Detta blev sååå gott och är absolut min nya favorit. Även barnen gillade det jättemycket! Min yngste son åt inte knäcket dock, han bara slickade av det goda som var på!

Jag köpte chiafrön från märket "Superfruit"


 


Jag använde dinkelknäckebröd men man kan ju använda något annat också (gärna glutenfritt alternativ!). Något som jag har märkt är att hyn mår väldigt bra av kokosfett, jag har inte lika mycket problem med torr hud nu som jag har haft tidigare (när jag inte har ätit så mycket kokosfett). Nu behöver jag inte nöta så mycket på min bodylotion längre.

Såhär såg frukosten ut idag; chiamacka, kokt ägg och smoothie (hallon, blåbär, banan, spenat, avocado, proteinpulver, nyponpulver och havremjölk).


 


Igår gjorde jag även en näringsbomb till middag, omelett med fetaost och grönsaker. Jag tog många ägg (10!) och gjorde två pannor omelett, så att alla i familjen kunde äta sig mätta. Denna omelett mättar så himla bra och innehåller få kolhydrater, perfekt som middagsmat. Dessutom glutenfritt, det gillar magen.


 


Läste för övrigt i Göteborgsposten förra veckan att barn som äter fisk från det de är riktigt små löper kraftigt minskad risk att drabbas av astma. Jag tycker att omega 3 tillskott är ett jättebra alternativ till fisk om man vet med sig att barnen inte får i sig minst 3 portioner fisk i veckan (eller man själv för den delen). Dessutom slipper man miljögifter om man äter omega 3 som tillskott (om man väljer en produkt av hög kvalitet dvs.).


 



Så för att boosta immunförsvaret kan det vara bra att ladda upp med Omega 3, D-vitamin samt probiotika. Alla stärker de immunförsvaret och gör oss motståndskraftiga mot flertalet infektioner.


Ha en fin helg!



Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards