Direktlänk till inlägg 4 november 2011
Livsmedelsindustrin använder sig av en mängd olika tillsatser; konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel, smakförstärkare osv. Man kan ju fråga sig om alla dessa är nödvändiga? Vissa tillsater är harmlösa (tex. askorbinsyra : C-vitamin) medan andra tillsatser påverkar vår hälsa negativt. Jag tänkte skriva lite om natriumnitrat (E250) som är en tillsats det finns skäl att anstränga sig lite extra för att undvika (jag tycker även man ska anstränga sig för att undvika bl.a smakförstärkare E621 men det får bli i ett annat inlägg).
Natriumnitrat används för att matförgiftningsbakterien Clostridium Botulinum (används väl för övrigt som botox?!) inte ska växa till sig i mat, men tillsatsen används även för att ge färg. Man hittar E250 i bl.a charkprodukter (skinka, korv, blodpudding, leverpastej , bacon etc.). Tumregeln är att om varan är vaccumförpackad så hittar du natriumnitrat där – så det gäller även rökt fisk. Många studier har visat att processade köttprodukter ökar risken för cancer bland annat pga sitt innehåll av natriumnitrat. 2007 kom en stor studie där man såg ett starkt samband mellan stor köttkonsumtion och cancer, och speciellt då processade köttprodukter; studien i sin helhet hittar du här:
http://www.dietandcancerreport.org/?p=ER
Som en del i sammanfattningen har författarna skrivit att man för att minska risken cancer ska vara återhållsam med rött kött och då speceillt processade köttprodukter. Kan vara värt att tänka på då många idag äter kött varje dag. Charkprodukter är ofta rökta och innhåller även mycket salt och konserveringsmedel. Även dessa faktorer ökar risken för cancer. Verkar inte vara en rolig produktkategori eller hur?!
Jag minns att det stod mycket i tidningarna om den här studien när den kom, man rapporterade även om det i tv minns jag. Självklart kom motreaktioner där man försvarade användandet av natriumnitrat med argument som att tillsatsen måste användas eftersom konsumenterna annars löper risk att bli matförgiftade. Jag frågar mig då varför produkten måste finnas överhuvudtaget?
Jag köper så gott som aldrig charkprodukter, dels pga detta men också för att charkprodukter innehåller en lång lista tillsatsämnen. Den enda gången jag gör ett undantag är när jag hittar KRAV-märkt skinka – där får inte natriumnitrat finnas. Men även om produkten är KRAV-märkt så är den processad, så även där är jag återhållsam - det blir någon gång per år.
Jag oroar mig för hur mycket våra barn får i sig på dagis och skolor, där serveras ofta köttpålägg i form av skinka och korv. Jag ställer mig frågande till att det får vara så?! Det finns andra proteinrika pålägg; såsom skivat ägg, ost och kaviar. Våra barn behöver inte tillsatsstinn korv som ökar risken för cancer! Tänk om jag fick skriva om råden för mat för barn i skola och dagis – jag skulle revidera dem en hel del kan jag säga. Tyvärr sitter inte jag i en sådan position att jag kan göra det, men jag kan i alla fall uppmärksamma andra på detta, och ju fler som är medvetna, desto bättre!
Jag minns när min yngsta son började på dagis och för första gången hade ätit salami. Han var full med eksem runt munnen och även i armveck och knäveck. Hela hans lilla kropp sa ifrån. Gissa hur upprörd detta gör mig? Ja, du gissade rätt, det upprör mig mycket !
Kram på er och ha en fin helg (förstås utan köttpålägg eller hur )!
Idag var jag sugen på en matig sallad så jag blandade ihop gröna blad, morot (som jag rev med potatisskalare), tomater, gurka, paprika, fetaost, oliver och avokado. Ringlade över olivolja och smaksatte med oregano - blev smaskens! Barnen äter förviss...
Nu var det ett tag sedan sist, jag har haft en liten bloggdipp. Jag är lika inspirerad som alltid (om inte mer - min vän Ulrika kallar mig för hälsoknarkare ;-)) - jag har bara inte kommit mig för att sätta mig och blogga. Denna veckan har vi t...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 |
6 |
||||
7 | 8 |
9 | 10 |
11 |
12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|