Ren näring

Alla inlägg under september 2011

Av Linda Bryggman - 18 september 2011 18:12

Idag lagade jag grönsakspimpad köttfärssås till middag som vi åt med ekologisk potatis (mycket godare än "vanlig" potatis). Jag fräste vitlök i olivolja, sedan i med två hackade gula lökar och 4 grovt rivna morötter och ca 500 gram eko-köttfärs. När köttfärsen fått färg smaksatte med tomatpuré, herbamare örtsalt, chilikrydda, svartpeppar och några lagerblad. Sedan hällde jag i en burk krossade tomater och ca 4 dl vatten. Efter att det kokat en stund smakade jag av och hällde därefter i en burk kidneybönor. Jättegott och nyttigt, precis som jag vill ha det!


 


Till efterrätt åt vi vattenmelon. Vi har ätit vattenmelon till frukost hela sommaren, och vi har nästan blivit beroende. Vattenmelon innehåller värdefulla antioxidanter som stärker immunförsvaret. Den läskande melonen innehåller även citrullin som höjer prestationsförmågan. Lite kul kuriosa: man har sett att vattenmelon i tillräcklig dos fungerar som Viagra    Ja, Viagraeffekt eller inte - gott är det!


 


Hoppas ni får en mysig söndagkväll alla!

Av Linda Bryggman - 18 september 2011 12:36

Det finns vissa livsmedel som är extra potenta och näringsrika. Ni har säkert hört talas om ”supermat” eller "superfoods”. Några av dessa är granatäpplen. I min morgonsmoothie häller jag ofta en skvätt koncentrerad granatäpplejuice. Man kan också blanda ut den med vatten och dricka den som saft. Granatäpplejuicen är något sur så därför tycker jag att den passar bra att blanda med tex. banan och bär.

Man har konstaterat att just granatäpple minskar risken för cancer, och speciellt prostatacancer. Även om man har haft prostatacancer och behandlats för detta, så har man sett att granatäpplen motverkar PSA-värdet från att höjas – alltså minskar risken för att cancern ska komma tillbaka. Så det kan vara något att tänka på om man är man, att det inte är fel med ett tillskott av granatäpple, antingen att äta frukten som sådan, eller köpa granatäpplejuice. Att frukten även minskar risken för åderförkalkning och alzheimer gör det också värt att äta den lite oftare. Anledningen till att granatäpplen är så hälsosamma är att de innehåller stora mängder antioxidanter och några av de ämnen som finns i granatäpplen har man inte kunnat finna i någon annan frukt.

Kärnorna samt saften från granatäpplen passar bra i sallad/fruktsallad och är även gott tillsammans med glass om vill ha det som en efterrätt. Var bara beredd på att det lätt sprättar fruktsaft när du gröper ur frukten – ett förkläde kan komma väl till hands. Annars gör man det ännu lättare för sig (som jag) och köper koncentrat på flaska och dricker några matskedar per dag. Köper du den som utspädd juice behöver du dricka mera (kolla även att den är utan tillsatt socker).

Jag köper mitt koncentrat i hälsokostaffären.

Skål   !

Av Linda Bryggman - 16 september 2011 19:43


Jag vill gärna slå ett slag för den fantastiska kokosoljan. Jag har den i två varianter, en med smak och doft och en utan. Den med smak använder jag till kokosbollar (nyttiga sådana givetvis), att steka pannkakor i och i min hemlagade musli. Den utan smak använder jag till stekning. Den kallpressade kokosoljan smakar fantasktiskt gott av exotisk kokos! Förr gav man kostråd om att kokos skulle vara farligt, att det pga sitt innehåll av mättat fett skulle öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Numera vet man bättre. Kokosfett är rena hälsobomben! Vill dock påpeka att jag inte menar det hårt raffinerade kokosfettet som man hittar inslaget i foliepapper i mejeridisken i många affärer. Jag köper min kokosolja i hälsokosten, men det finns även bra varianter i livsmedelsaffärerna. Fördelarna med kokosoljan är att den är optimal att steka/baka/poppa popcorn/fritera i eftersom den är så värmetålig. Kokosfett höjer vårt goda kolesterol och lagras inte gärna som fett utan används istället som energi i muskler och lever. Kokosfett mättar väldigt bra, man överäter inte gärna när man äter en rätt innehållande kokos. Kokosfett består till största del av laurinsyra. Vet du var mer laurinsyra finns? Jo, i bröstmjölk – för att stärka och skydda det lilla barnets hälsa. Det finns helt enkelt många anledningar till att äta kokosfett, eller hur?

Av Linda Bryggman - 15 september 2011 19:39

Idag blev det Thaigryta till middag här hemma med kyckling och massor av grönsaker. Jag stekte kyckling i kokosfett och kryddade med röd currypasta, fisksås och tamarisoja. Sedan i med paprika i olika färger, morot, röd lök och broccoli. En burk kokosmjölk, lite vatten och så kryddade jag med mer tamarisoja, honung och salt och peppar. Sedan åt vi grytan tillsammans med ris. Man kan höja näringsvärdet ytterligare genom att istället äta quinoa till men vi åt ris idag. Såhär såg resultatet ut (smakade jättegott!):



  


Efter att vi hade mumsat i oss detta så blev vi sugna på hemgjord mango/hallonglass, så jag hällde frusen mango och frusna hallon i matberedaren. Några matskedar proteinpulver med vaniljsmak och så några matskedar mandelsmör samt lite agavesirap för extra sötma. Körde järnet med matberedaren (använde kniven) och hällde i lite vatten under tiden. Efter en stund var det mjukglasskonsistens, och gissa hur gott detta var?!?! Alldeles supermumsigt!! Glass med massor av vitaminer och antioxidanter samt bra fett - det är grejer det   


 


Testa du också, jag lovar skålarna blir tomma   !

Av Linda Bryggman - 14 september 2011 18:08

Jag försöker alltid köpa ekologiskt, i den utsträckning det går. Detta för att undvika rester av bekämpningsmedel och underliga tillsatsämnen, men också för att näringsinnehållet är större i ekologiska livsmedel jämfört med icke-ekologiska livsmedel. Det blir lite dyrare, visst, men för mig är det lätt värt det! Och många gånger känner jag skillnad på smaken. Till exempel paprika, potatis, bananer, äpplen, kyckling osv. Det ekologiska alternativet ÄR godare, tro mig! Och tänk vad mycket bekämpningsmedelsrester och e-nummer vi besparar oss genom att köpa ekologiskt. Det blir ju stora mängder över tid. Vem vet vad alla dessa gifter och tillsatser gör i våra kroppar? Jag kan inte styra över vad mina barn äter i skolan och på dagis, men jag kan själv bestämma vad jag handlar hem från affären. Och då blir valet så gott som alltid ekologiskt, om jag kan bidra till att mina små troll får i sig mindre gift och mer näring så gör jag det, alla gånger!

Av Linda Bryggman - 13 september 2011 21:31

Nu har jag varit på bodypump med min kära vän Ulrika, det var superskönt att få träna av sig lite! När jag kom hem komponerade jag ihop en smoothie som snarare blev en glass, jag fick äta med sked    Bananerna var slut (ja det fanns en halv kvar som min kära lilla son hade lämnat kvar), så jag sötade med mango istället. Jag hade i trädgårdsbär, blåbär, mango, spenat, granatäpplejuicekoncentrat, mandlar, proteinpulver, linfröolja och havremjölk. Det blev mums! Nu har jag även kokat ägg så att jag har till imorgon bitti, jag gör alltid så, kokar ett gäng ägg så att det räcker i några dagar. Så bra att ha i kylen till frukost/mellanmål eller kvällsmål.

Jag har även plockat fram några påsar ekologiskt grönt te som jag ska ta med mig till jobbet imorgon. Idag hade jag faktiskt huvudvärk, vet inte om det beror på kaffestoppet eller något annat. Men nu har det gått över, träningen hjälpte till tror jag.

Nu duschen och sen sängen! Sussa sött alla   

Av Linda Bryggman - 12 september 2011 17:24

Jag har valt att undvika komjölksprodukter, från början var anledningen att min yngste son fick en massa eksem när han åt eller drack komjölksprodukter. Sedan när jag har insett att jag mår mycket bättre utan komjölk även jag så har inte valet varit så svårt vad gäller att ha det i kosten eller inte.

Att vi skulle få brist på kalcium om vi undviker komjölk tror jag inte, eftersom vi är det land i världen som har mest benskörhet, och samtidigt tillhör vi de länder som har högst intag av komjölksprodukter. Det är snarare balansen kalcium-magnesium-d-vitamin som är viktigt. Har man inte tillräckligt med d-vitamin i blodet så tas ändå inget kalcium upp, hur mycket kalciumberikad komjölk man än dricker.

Vi dricker för övrigt kalciumberikad havremjölk här hemma, den varianten finns ju också. Och mycket spenat, nötter och frön. Det borde räcka för att vi ska få i oss tillräckligt av både kalcium och magnesium. D-vitamin däremot äter vi som tillskott. Tidigare år har barnen fått d-droppar, men den de rekommenderar från BVC innehåller ett konserveringsmedel som jag är skeptisk till så jag har istället köpt Disney’s d-droppar (helt utan konserveringsmedel). De verkar dock vara slut överallt just nu, så därför har jag istället öppnat d-vitamin kapslar och blandat det i smoothien till barnen.


I början, när vi plockade bort mjölken, var det lite knepigt att lösa vardagen UTAN någon som helst mjölk. Jag var van att ha grädde i köttfärssåsen, creme fraiche på laxen i ugnen, och självklart mjölk i glasen till barnen. Så jag ska villigt erkänna att det var en övergångstid där vi åt ganska ensidigt. Vi var så vana att äta mjölkprodukter. Men nu, nu har vi vant oss av med det. Jag har kommit fram till att man inte måste ha sås till allting. Det är också en vanesak, man tänker att självklart måste vi ha sås till maten. Men det måste man inte! Numera gör jag lax i folie i ugnen med citron o kryddor, och där bildas tillräckligt med ”sås” för att maten sedan inte ska bli torr att tugga. Om vi ändå vill ha något extra på potatisen, så använder vi citronolivolja. Och köttfärssåsen blir precis lika bra utan grädde, ja nästan godare skulle jag vilja säga! Och barnen kan ju självklart dricka vatten till maten. Man hittar sina lösningar längs vägen när man väljer ett komjölksfritt liv, det gör du också om du väljer den vägen!

Av Linda Bryggman - 12 september 2011 17:19

Att fundera ut vad som ska ätas till middag, och sedan stå o laga det – det är en utmaning för de allra flesta småbarnsföräldrar. Fantasin tryter, likaså orken och inspirationen. Barnen är kanske så hungriga att de bara MÅSTE få i sig någonting på momangen, de klarar kanske inte av att vänta de 30 (eller mer) minuter det tar att få fram middagen på bordet. Jag brukar försöka lösa det genom att 1. Ge dem vatten att dricka, fyller ut magen lite grann 2. Ge dem någon frukt eller grönsaker skurna i stavar/bitar. Sen kan det ju vara bra att göra mycket mat på en gång så kan man äta resterna till middag dagen därpå, så sparar man lite tid på det.

Om man har lust att göra långkok så kanske man ska spara det till helgen när man har lite mer tid till förfogande. Vi vill inte att barnens blodsocker ska dala allt för mycket – det resulterar lätt i en orgie av gnäll och tårar = inte kul.

Tipsa gärna hur ni löser stunden innan middagen   



Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<<
September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards