Ren näring

Direktlänk till inlägg 20 september 2011

Pannkakor och agavesirap

Av Linda Bryggman - 20 september 2011 18:14

Jag gör ofta pannkakor, det är väldigt populärt hos barnen och vi stora gillar det också. Jag vill ha pannkakor med högt näringsvärde och låg inverkan på blodsockret. Jag gör inte pannkakor med vetemjöl och komjölk, utan jag gör mina på rårismjöl, jyttemjöl samt skrädmjöl och så havremjölk. Rårismjöl är helt enkelt råris som malts till mjöl, jyttemjöl är ett glutenfritt mjöl som lämpar sig väldigt bra till bakning och skrädmjöl är gjort på hel havre. Jag beställer mitt mjöl på allergimat.se. Jag har även i ganska många ägg för att öka proteinmängden (mättar desto bättre!) samt näringsvärdet. Pannkakorna är både mjölk- och glutenfria, så de passar många!

Här får du receptet, detta är dubbelsats:


2½ dl rårismjöl

1 1/4 dl jyttemjöl

1 1/4 dl skrädmjöl

drygt 1 tsk vaniljpulver (äkta ekologisk vanilj)

8 dl havremjölk

10 ägg


Stek i kokosfett  och/eller ekologiskt smör (om du tål det).


Du kan även göra pannkakorna på endast en av mjölsorterna, jag har dock aldrig provat att göra på enbart skrädmjöl men med rårismjöl samt jyttemjöl går det bra - det har jag testat. Godast tycker jag dock att det blir när man blandar de olika mjölsorterna. Tänk även på att vaniljpulvret ska vara äkta - när du hittar ett svart ekologiskt vaniljpulver så vet du att du har hittat rätt.

Inspiration till receptet kommer från "Råsmart Familj" skriven av Ulrika Hoffer - en bok jag rekommenderar varmt!


Vi äter pannkakorna med bär, oftast blåbär och hallon, skivad banan samt agavesirap.


 

Agavesirap kommer från saven av en mexikansk kaktus. Sirapen har en liten påverkan på blodsockret vilket gör att den passar bra för diabetiker, men även för oss andra som vill dra ner på sockret.  Agavesirap är sötare än vanligt socker så tänk på att inte ta för mycket, sötningseffekten är hög! Agavesirapen är ett toppenalternativ till socker!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Bryggman - 30 oktober 2012 21:34

Jag var o handlade idag, och när jag passerade kakhyllorna fick jag lust att läsa några innehållsförteckningar (ja, jag erkänner: jag är en nörd ;-)). Jag vände på ett paket struvor och blev förfärad när jag såg att transfett var ingrediens nummer 1!...

Av Linda Bryggman - 19 september 2012 17:56

Nu har jag invigt min nya mixer; Vitamix! Den är många Rawfood:ares drömmixer eftersom den dels har en stark motor men också en stor behållare (man kan göra mycket smoothie!) - och den gör de lenaste smoothies jag nånsin smakat! Konsistensen blir per...

Av Linda Bryggman - 5 september 2012 21:16

Idag var jag sugen på en matig sallad så jag blandade ihop gröna blad, morot (som jag rev med potatisskalare), tomater, gurka, paprika, fetaost, oliver och avokado. Ringlade över olivolja och smaksatte med oregano - blev smaskens! Barnen äter förviss...

Av Linda Bryggman - 4 september 2012 18:45


Nu tänkte jag damma av denna gamla blogg igen, tänkte att det var så dax nu när sommaren har passerat med alla sina grillmiddagar, mindre nyttiga fikor och ett och annat nödstopp på McD :-)! För ja, ibland är det hopplöst svårt att hitta nyttig snabb...

Av Linda Bryggman - 2 mars 2012 21:10

Nu var det ett tag sedan sist, jag har haft en liten bloggdipp. Jag är lika inspirerad som alltid (om inte mer - min vän Ulrika kallar mig för hälsoknarkare ;-)) - jag har bara inte kommit mig för att sätta mig och blogga.   Denna veckan har vi t...

Presentation


Välkommen till min hälsoblogg Ren näring!

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<<
September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards